De laatste tijd kom ik heel vaak een reclame tegen online over Centraal beheer beleggen. Nu ik zelf ook een belegger ben was ik meteen getriggerd hoe dit dan werkt en of dit nu wel een verstandige keuze is om over te laten aan de professionals van Centraal Beheer. Mijn eerste gedachte is dat Centraal Beheer toch die verzekeraar is met de grappige filmpjes uit het verleden, ‘Even Apeldoorn bellen'. Zouden ze dan ook goed zijn in beleggen? Om je geheugen op te frissen bijgaand een van mijn favoriete filmpjes.
Centraal beheer, de verzekeraar
Deze maatschappij is onderdeel van het grotere Achmea, dat op haar beurt o.a. Rabobank als aandeelhouder heeft. Het is dus een enorm grote partij op verzekeringsgebied en Achmea heeft o.a. ook Interpolis, Zilveren Kruis en FBTO als merken in haar stal. Een verzekeraar krijgt elke maand een enorm aantal premies binnen en moet uiteraard ook elke maand uitkeringen doen. Dit loopt echter niet allemaal synchroon en dus zal een verzekeraar in de tussentijd het geld beleggen. De beleggings-divisies van verzekeraars behoren, samen met pensioenfondsen, tot enorme grote partijen op de financiele markten en er is hier dan ook veel kennis beschikbaar, alsmede veel mankracht.
Qua kennis van beleggen zal het dus geen enkel probleem zijn om het aan de experts van Centraal Beheer over te laten, maar waarom zou je kiezen voor deze partij en niet een van de concurrenten zoals BinckBank, een grootbank, een kleinere vermogensbeheerder of het helemaal zelf doen?
Het aanbod van Gemaksbeleggen en Fondsbeleggen
Ten eerste is men op dit moment bezig met een grote marketing campagne om het klantenbestand uit te breiden. Dit zal enerzijds zijn omdat men toekomst hierin ziet, maar ook omdat men natuurlijk klanten kan ‘cross-sellen' door een beleggingsklant uiteindelijk ook verzekeringen te laten afsluiten bij Centraal Beheer.
Om nieuwe klanten te werven geeft men op dit moment bij een inleg van minimaal 1.000 euro een bonus van 50 euro. Je moet hiervoor dit geld voor minimaal 6 maanden te beleggen en de 50 euro zal ook meteen mee worden belegd.
Gemaksbeleggen
De naam klinkt als een prima marketing keuze, wie wil er tenslotte niet eenvoudig en makkelijk beleggen. Dit is gemaakt voor mensen die wel graag hun geld willen beleggen, maar zich er niet dagelijks mee bezig willen houden. Je geeft hiermee eigenlijk je geld uit handen aan de 240 experts en zij houden het in de gaten en beleggen het. Er zijn 3 verschillende mixfondsen waar je uit kunt kiezen, elk met een eigen risico- en rendements-profiel.
- Mixfonds – voorzichtig: laag risico, voornamelijk in obligaties en liquiditeiten, 2-5 jaar horizon
- Mixfonds – gemiddeld: gemiddeld risico, aandelen en obligaties, 5-10 jaar horizon
- Mixfonds – ambitieus: hoog risico, voornamelijk in aandelen, >10 jaar horizon
Al deze fondsen hebben een kosten-factor van 0.6% per jaar, wat zeker niet te hoog is om vanaf deze bedragen te beleggen. Dit kan men ook aanbieden vanwege de grote omvang van Centraal Beheer.
Uiteraard zal het zo zijn dat het rendement niet te voorspellen is, maar hoe hoger het risico, hoe hoger het te verwachten rendement. Zeker met de huidige lage rentes is het voorzichtige mixfonds op dit moment een lastige keuze en is het de vraag of je hiermee de kosten en belasting kunt terugverdienen.
Fondsbeleggen
Deze keuze vergt al iets meer input van de klant zelf. Je hebt de keuze uit 8 beleggingsfondsen, die beheerd worden door Centraal beheer. Een enorm verschil is er echter ook weer niet, aangezien 3 van de 8 fondsen namelijk de fondsen zijn die je hierboven ook al tegen kwam bij Gemaksbeleggen. Je hebt nu echter ook nog de keuze uit de volgende 5 fondsen:
- Mixfonds – zeer voorzichtig: laag risico, obligaties en liquiditeiten, 1-2 horizon
- Mixfonds – zeer ambitieus: hoog risico, aandelen, >15 jaar horizon
- Achmea euro staatsobligaties fonds A: laag risico, Europese staatsobligaties
- Achmea investment grade obligaties fonds A: relatief laag risico, bedrijfsobligaties
- Achmea wereldwijd aandelenfonds A: hoog risico, wereldwijde aandelen
De mixfondsen hebben ook hier een kosten-exponent van 0.6%. De Achmea fondsen werken iets anders en hebben alledrie aankoopkosten van 0.3% per aankoop. Daarnaast hebben we ook de beheerkosten die voor euro staatsobligaties 0.22% bedraagt per jaar, voor investment grade 0.38% en voor wereldwijde aandelen 0.28%
Ik zie persoonlijk van de Achmea fondsen niet echt de meerwaarde, tenzij je gelooft dat Achmea veel beter kan beleggen dan de concurrentie. Je kunt namelijk prima de 3 Achmea fondsen ook elders kopen, bijvoorbeeld door passieve trackers op de indices. Dit brengt lagere aankoopkosten met zich mee, alsmede lagere beheerkosten. De mixfondsen daarentegen kunnen prima een alternatief bieden voor andere fondsen of vermogensbeheerders.
Conclusie beleggen via Centraal Beheer
De unieke propositie die men heeft, zie ik persoonlijk niet zo. Voor bestaande klanten van Centraal Beheer kan ik me voorstellen dat je al je financiele zaken onder een dag wilt en dan is dit aanbod prima. Ik zal nog de rendementen vergelijken van de verschillende fondsen met de concurrentie om ook op dat gebied een goed overzicht te krijgen van deze beheerder.
[wp-review]
[…] via je mobiel doet, handel je dus letterlijk via de telefoon. Alleen hoef je nu geen handelaar of bank meer te bellen om je order te plaatsen, dit doe je met een paar tikken op je […]
[…] kocht vooral verzekeringsmaatschappijen. Deze werken met een zogenoemde ‘float’: premies leveren geld op dat kostenvrij in de kas […]
[…] zijn ook toezichthouder op financiële instellingen. Dit gaat niet enkel om banken, maar ook om verzekeringsmaatschappijen, effectenhuizen, beleggingsmaatschappijen en pensioenfondsen. Ze zien er vooral op toe dat de […]
[…] is dus een vorm van snel beleggen. Waar we bij de meeste beleggingsvormen eigenlijk zeggen dat je vooral geduld moet hebben, geldt dat hier vooral niet. Voor daytraders […]