Het is een beleggingsproduct waar in Nederland, ook door enkele slechte ervaringen met aanbieders, al jarenlang met een grote boog om heen wordt gelopen: Amerikaanse life settlements. Toch is het kopen van iemands levensverzekering interessanter dan je denkt.
Wat is een life settlement?
Even heel snel door de basis heen. Een life settlement is een levensverzekering die de eigenaar verkoopt aan iemand anders. De eigenaar die de verzekering verkoopt is negen van de tien keer degene wiens leven op de verzekeringspolis verzekerd is, maar dit hoeft niet eens het geval te zijn. Redenen om je levensverzekeringspolis te verkopen zijn er legio, maar de meest voorkomende redenen zijn de premiedruk en de wens om tijdens het leven nog wat extra te genieten.
Het verkopen van een levensverzekering is in Amerika onder het presidentschap van Bill Clinton wettelijk geregeld. Er is een hele markt van brokers en providers ontstaan die polissen verhandelen. Verkopers krijgen een percentage van het bedrag dat op de polis verzekerd is. De nieuwe eigenaar neemt de premieverplichting op de polis over en wanneer de verzekerde komt te overlijden, is deze nieuwe eigenaar de beneficiary op de polis. Wat je er ethisch ook van vindt, dat is het hoe het werkt.
Zekere belegging
Life Settlements staan bekend als een zekere belegging met een goed rendement. De zekerheid zit in het feit dat uiteindelijk iedereen een keer komt te overlijden. Een polis waarvan de premies netjes betaald worden, zal dus altijd tot uitkering komen.
Rendement
Hoeveel rendement je op een life settlement belegging maakt is afhankelijk van een aantal zaken. Een eerste variabele is de resterende looptijd van de polis. Dit wordt afgemeten aan de levensverwachting van de verzekerde. Een ieder die een levensverzekering wil verkopen, moet een medisch onderzoek ondergaan op basis waarvan een levensverwachting wordt opgesteld. Wanneer een verzekerde nog een levensverwachting van meer dan tien jaar heeft, zal hij niet zo heel veel geld voor zijn verzekering ontvangen. De nieuwe eigenaar moet immers nog heel lang premies betalen om de verzekering in stand te houden.
Andersom kan ook. Iemand met een heel korte levensverwachting, kan een relatief groot percentage van de verzekerde waarde cashen omdat de nieuwe eigenaar niet zoveel premie op de polis meer hoeft te betalen.
Een andere factor is hoeveel life settlements je bezit. Koop je één polis, dan ben je voor je rendement afhankelijk van één persoon die moet overlijden alvorens je het verzekerde bedrag op de polis zult ontvangen. Wanneer je een portefeuille van tien polissen hebt, kun je een langer levende compenseren met andere uitkeringen die je wel tijdig ontvangt.
Beleggingsstrategie
Het zomaar kopen van een life settlement als belegging met een toekomstig rendement is een slecht idee. Om investeringen in life settlements interessant te maken heb je enige kennis van zaken nodig en je doet er goed aan om een netwerk in de branche op te bouwen.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de periodieke premies die op een verzekering voldaan moeten worden te laten voorfinancieren door een bank. Je verpandt hierbij de uitkering van de polis aan de bank en na uitkering tik je de rente op de financiering af. Het grote voordeel hiervan is dat je weinig tot geen reservekapitaal aan hoeft te houden om de premies te betalen, maar meer kunt investeren in de aankoop van polissen (lees: een substantieel hogere verzekerde eindwaarde).
Er zijn zelfs banken waar je een x-percentage van de verzekerde eindwaarde, de zogenaamde Face Value, van de polis kunt belenen. Dit geleende bedrag kun je gebruiken om premie reserveringen te doen of direct te herinvesteren in nieuwe polissen. Wederom is het grote voordeel dat je weinig tot geen geld achter de hand hoeft te houden.
Risicodragend onderliggende
Maar een (portfolio van) life settlement(s) kan nog meer.
Een life settlement is een waardepapier. Een waardepapier waarvan je zeker weet dat, zolang de premies netjes betaald worden, de toekomstige uitbetaling altijd plaats vindt. Dit betekent dat je de uitkering van een life settlements als een toekomstige vordering op een (bedrijfs)balans zou kunnen zetten.
Met deze strategie zou je van een life settlement een risicodragende onderliggende in een projectfinanciering kunnen maken. Stel: je wilt een bouwproject ontwikkelen en leent hiervoor geld bij de bank. Voor de terugbetaling van de lening ben je nu afhankelijk van het succes van het bouwproject.
Wanneer je een life settlement als risicodragend onderliggende op de projectbalans boekt, is niet langer het succes van het project essentieel voor het kunnen terugbetalen van de lening, maar is de uitkering van de waarde van de life settlement een stevige stok achter de deur. Het risico ligt nu niet langer bij het project, maar is gedekt met een toekomstige inkomende waarde.
De kracht van life settlements
Een life settlement is oninteressant als particulier beleggingsobject, maar als financieel instrument is het aannemen van het eigendom en de begunstiging van een levensverzekering vele malen interessanter dan het aanschaffen van een s