Crypto's zijn hot op dit moment. Je hoort in het nieuws constant over de stijgingen en dalingen van de cryptomunten. Veelal ook over de grote winsten die allerlei ‘gewone' mensen behalen. Door al deze berichten ben jij vast en zeker benieuwd hoe cryptocurrencies eigenlijk werken. En natuurlijk of jij ook dergelijke grote sommen geld kan verdienen. Maar wat is nou precies het risico van het handelen in cryptocurrencies.
Ten eerste moeten we je vertellen dat de markt van cryptocurrencies ontzettend groot is en dat er op financieel gebied dus grote verscheidenheid is binnen de risiconiveau's en de rendementen die je kan behalen. Als je aan iemand zou vragen wat nou eigenlijk de risico's en de rendementen zijn op de internationale beurzen, dan zou je eenzelfde soort antwoord verwachten. Er zijn nou eenmaal aandelen en financiële instrumenten die een stuk meer risico en rendement met zich meedragen dan anderen.
Rendement en risico's van cryptocurrencies
Hoewel het dus lastig is om een algemene uitspraak te doen over de risico's en de mogelijke winsten die je kan behalen door in cryptocurrencies te handelen, valt er wel zeker iets te zeggen over de paar meest populaire munten. Je hebt vast en zeker wel eens gehoord over bitcoin, als je iets afweet van cryptocurrencies. Dit is de eerste cryptocurrency die er was en zeker ook de meest bekende. De meeste mensen die de online munten verhandelen doen dat in deze valuta en deze munt kan dan ook worden gezien als de munt die de markt van de cryptocurrency een beetje bepaald.
Net zoals dat de Amerikaanse dollar een verschrikkelijk belangrijke rol speelt in de internationale wereldeconomie en veel munten direct of indirect gekoppeld zijn aan de dollar, geldt voor de bitcoin een beetje hetzelfde. Hoewel de munt in de regel niet wordt gebruikt om andere munten te kopen, hoewel dat zeker mogelijk is, betekenen grote prijsdalingen of stijgingen over het algemeen wel dat allerlei andere munten eenzelfde beweging maken.
Relatie tussen bitcoin en andere crypto's
Aan de andere kant zijn er ook munten die meedingen naar de status van de meest belangrijke munt. Die hebben vaak een omgekeerde reactie op de prijs van bitcoin. Als de bitcoin daalt dan zijn er mensen die ervoor kiezen om hun geld bij een andere grote en bekende munt te investeren. Een aantal van deze coins zijn Ethereum, Binance, Tether en Cardano. Hoewel je nooit helemaal zeker kan weten wat de markt precies doet en je zeker niet bepaalde regels al te vast moet volgen, is het zeker handig om op te letten of de prijs van deze munten stijgt als de prijs van bitcoin daalt.
Omdat mensen bitcoin zien als de belangrijkste en wellicht de meest veilige crypto, zullen mensen die handelen in deze coin zich vaak aangetrokken voelen tot relatief veilige investeringen in grote, bekende munten. Het is dan ook logisch om te bedenken dat deze groep investeerders bij een grote daling in de waarde van de bitcoin naar vergelijkbare alternatieven op zoek gaan. De coins die we in de vorige alinea noemden zijn er daar een paar van. Doordat deze handelaren ineens massaal die munten gaan kopen bij een prijsdaling van de bitcoin, zal de prijs van die munten juist stijgen.
Werking van prijsfluctuaties bij cryptocurrencies
De prijsbepaling van cryptocurrency werkt precies hetzelfde als op de meeste andere financiële markten. Er zijn verschillende brokers via welke je bepaalde munten kan kopen. Om een munt te kopen zal iemand eerst zijn munt moeten aanbieden. Daarbij wordt de prijs bepaald doordat mensen de munt voor een bepaalde prijs aanbieden en kopers wel of niet voor die prijs kopen. Op het moment dat er meer kopers zijn die de munt willen kopen tegen de huidige marktprijs dan verkopers, dan stijgt de prijs.
Doordat de prijs stijgt zullen er weer meer mensen de munt aanbieden. Het is tenslotte voor hen interessant om de munt tegen die prijs te verkopen. Die prijsstijging houdt aan tot het moment dat mensen niet langer bereid zijn om de munt tegen die prijs te kopen. Dan is de kans groot dat de prijs daalt totdat het moment is bereikt dat kopers en verkopers weer in evenwicht zijn.
Overigens is het mogelijk voor een verkoper om een munt beneden de marktprijs te verkopen. En uiteraard ook voor een koper om boven de huidige prijs te kopen. Dit zijn veelal bestens orders die direct worden uitgevoerd tegen de geldende koers.
Inspelen op prijsfluctuaties
Wij kunnen je hier niet vertellen hoe je gegarandeerd rijk kan worden van cryptocurrency. Als wij die kennis hadden dan schreven we daar geen stukjes over, maar zaten we al lang op de bahama’s. Toch zijn er een aantal tips en tricks die we je bij kunnen brengen om een betere trader te worden. Daarbij is het vooral belangrijk dat je je niet dood staart op kleine veranderingen en je je bedenkt dat geen enkele regel heilig is. Markten bewegen zich niet 100% van de tijd zoals je zou verwachten en zeker bij microtrading kan het nog wel eens raar lopen. Wat we je vooral kunnen bij brengen is een goede dosis kennis.Zo is het al heel nuttig om het verschil tussen microtrading, daytrading, swing trading en lange termijn trading.
Microtrading
Microtrading is een term die wordt gebruikt om een strategie aan te duiden waarbij handelaars mikken op hele kleine prijsverschillen. Ook worden er heel veel van dit soort gedaan om geld te verdienen. Vaak worden dit soort trades door bots of programmaatjes automatisch gedaan. Hier zal het totale volume van trades heel groot zijn. Voor de meeste kleine handelaren is microtrading niet erg interessant. Dit komt omdat de gebruikte platforms om in crypto te handelen transactiekosten rekenen. Als de transactiekosten hoger zijn dan de winst die je uit een trade kan halen, dan is het het niet waard om een dergelijke trade te doen.
Daytrading in crypto's
Daytrading is een strategie voor beleggen die veel op de gewone aandelenmarkt wordt toegepast, maar ook zeker bruikbaar is op de markt voor crypto. Door op een dag een aantal keer cryptomunten te kopen, kan er winst worden gemaakt op snelle verschuivingen. Op een gewone dag verschuift de waarde van de meeste crypto’s vrij veel. Door op een laag moment in te kopen en dan weer voor een hoge prijs te verkopen kan er goed winst worden gemaakt. Daarbij is het de kunst om per transactie meer geld te verdienen dan de transactiekosten van het platform. Een voordeel aan deze strategie is dat je betrekkelijk snel geld kan verdienen.
Swing trading
Swing trading is het inspelen op een trendbreuk in de koers van een crypto. Als een crypto voor een lange periode in prijs gedaald is en dan plotseling in prijs gaat stijgen voor een langere periode dan noemt men dat een swing. Handelaren die aan swing trading doen proberen vroegtijdig een dergelijke swing te identificeren en daarop in te spelen door crypto te kopen of juist short te gaan. In dat laatste geval wedden ze dat de prijs van de crypto omlaag gaat.
Lange termijn trading
Zoals de naam al zegt is het idee van deze strategie dat een crypto voor langere tijd in een wallet blijft totdat deze aanzienlijk meer waard is geworden. Deze manier van traden richt zich dus niet op de grilligheden van de markt. Voor veel handelaren is het lastig om vast te houden aan deze strategie. Het is heel lastig om niet je crypto te verkopen als je ziet dat je je geld al hebt verdriedubbeld en dat de koers ineens langzaam omlaag gaat. Maar ook is het zo dat je je geld voor lange tijd in een bepaalde crypto hebt en dat geld dus niet voor andere investeringen kan gebruiken.
Geld verdienen aan crypto
Het is heel goed mogelijk om geld te verdienen aan crypto. Door je goed in te lezen in de verschillende valuta en in te schatten wat voor risico je wilt lopen kan je een eigen strategie opzetten. Vaak is het handig om je portfolio te diversifiëren. Richt je dus niet alleen maar op 1 coin, maar kies voor een aantal coins. Zoek er bijvoorbeeld 1 uit die erg veilig is, maar relatief weinig rendement geeft. Daarnaast kies je een aantal andere crypto die iets meer risico en mogelijke winst met zich meedragen. Zo weet je zeker dat je je geld niet in 1 keer allemaal verliest.