Lionel Messi moest deze zomer zijn geliefde FC Barcelona verlaten. De Argentijnse sterspeler, volgens sommigen de beste voetballer ter wereld, woog te zwaar op het salarishuis van de Spaanse club en verlengde zijn contract niet. Paris Saint-Germain was er als de kippen bij om Messi te contracteren.
In 2017 tekende Lionel een megacontract bij FC Barcelona. De club zag in Messi de onmisbare schakel in de jacht op nieuwe prijzen en, vooral, nieuwe Champions League miljoenen. Aan de Argentijn werd een astronomisch salaris geboden. Over de duur van 4 jaar zou Messi alleen al van FC Barcelona bijna een half miljard aan salaris ontvangen.
Naast het basisloon van 138 miljoen, 115 miljoen tekengeld en 77 miljoen aan bonussen, verdiende Messi natuurlijk ook nog aan zijn commerciële deals met Nike, Pepsi en Lay’s.
De koek is op
Toen zijn contract eind vorig seizoen afliep, leek contractverlenging een formaliteit. Toen kwam echter de Spaanse waakhond om de hoek kijken. La Liga, de organisatie die de competitie organiseert, tikte Barcelona op de vingers vanwege het overschrijden van de salarisgrens. Spaanse clubs mogen maar een x-percentage van hun omzet uitgeven aan spelerssalarissen. Door een tegenvallende omzet in het coronajaar 2020 moest Barcelona een stap terug doen. Ergo, voor Messi was met zijn astronomische salaris geen plaats meer.
Wat volgde was theater drama eerste klas. Messi nam met tranen in zijn ogen afscheid tijdens een persconferentie waarbij de zakdoekjes niet aan te slepen waren, maar tekende twee dagen later breed lachend een contract in Parijs. Barcelona zwaaide Messi met filmpjes, foto’s en krokodillentranen uit. De beleidsbepalers zijn stiekem best opgelucht dat ze niet jaarlijks nog meer miljoenen naar Huize Messi over hoeven te maken.
Allez PSG
Dat Paris Saint-Germain Messi wel kan betalen komt omdat de Fransen een bijzonder inventieve manier hebben gevonden om de sterspeler aan zijn euro’s te helpen. Naast een salaris in geld zoals iedere voetballer die krijgt, heeft Messi van PSG een x-hoeveelheid aan de eigen cryptomunten uitgekeerd.
De cryptomunten zijn eigenlijk bedoeld als fantokens. Supporters van PSG kunnen die munten kopen en verkrijgen daarmee invloed op de kleinere beslissingen binnen de club. Elke token staat voor een klein stemrecht. Wanneer er beslissingen moeten worden genomen, mogen de eigenaren van de tokens meestemmen. Denk daarbij aan fanbeslissingen zoals het doelpunt van het jaar, officieuze leuzen, et cetera.
Zo krijgen de supporters nog meer binding met de club en verdiend de club tegelijkertijd geld door de verkoop van de tokens.
Messi-mania
PSG introduceerde de fantokens voor een bedrag van USD 18,-. Toen de eerste geruchten over de komst van Messi de ronde deden, stegen de fantokens van PSG enorm in waarde. Van over de hele wereld was er belangstelling voor de fantokens. De koers steeg tot USD 42,- en in de dagen voordat de komst van Messi officieel bevestigd werd, werd er voor 1.2 miljard dollar aan fantokens verhandeld. Op virtuele handelsplatformen fluctueert de koers momenteel rond de USD 35,-. De koers schommelt echter stevig.
Als onderdeel van zijn naar verluidt rond de veertig miljoen euro liggende jaarsalaris, heeft PSG Messi een niet bekendgemaakt aantal fantokens toebedeeld. De waarde van deze munten bepalen dus gedeeltelijk hoeveel Messi echt verdiend bij PSG. Als de handel in fantokens floreert, kan het pakket dat Messi heeft gekregen de waarde van zijn loon in euro’s wel eens overstijgen.
Of PSG hiermee een trend gaat zetten in de manier waarop voetbalsterren betaald worden is nog niet te voorspellen. Paris Saint-Germain is in ieder niet de enige club die fans tokens laat kopen om de betrokkenheid te vergroten. Collega-clubs als Manchester City en AC Milan verkopen ook fantokens aan hun supporters, evenals Formule 1-team Aston Martin en NBA-team Boston Celtics.
Doordat veel clubs de financiële gevolgens van de coronajaren nog wel even gaan voelen, is het niet onwaarschijnlijk dat meerdere clubs fantokens gaan verkopen omdat het een gemakkelijke manier is om extra inkomsten te genereren.