De wereld van de techbedrijven is gigantisch. Er gaat zo veel geld om in deze wereld, dat de bedragen duizelingwekkend zijn. Dat is ook niet zo gek als je nagaat hoeveel producten wij in het dagelijks gebruiken van deze grote bedrijven. Iedereen die je kent heeft een mobiele telefoon waar ze mee willen kunnen bellen, hun instagram mee bekijken, het weer voor de volgende dag willen weten, hun cryptowallet mee willen kunnen inzien en de route mee willen vinden. Daarnaast hebben de meeste mensen een televisie, zijn er nauwelijks mensen te vinden zonder computer en is het aantal mensen met wearable tech, zoals fitbits en speciale horloges, de afgelopen hard gestegen.
Al deze producten worden geproduceerd door techbedrijven en die pakken veel winst op de producten die jij van ze koopt. Maar het is niet alleen de hardware die jij in huis haalt die door de techbedrijven worden gemaakt. Er wordt ook veel geld verdiend aan software, service en data. Er zijn genoeg bedrijven die hun inkomsten halen uit een mix van deze zaken. Vaak gebruik je de hardware van een van de grote techbedrijven om de software van een van diezelfde grote bedrijven te gebruiken. Diezelfde bedrijven doen er alles aan om al deze producten aan jou aan te bieden.
Apple
Apple is een bedrijf dat al heel lang meegaat. In 1976 begon het illustere duo Steve Jobs en Steve Wozniak, aangevuld met een derde compagnon, het bedrijf dat zou uitgroeien tot een van de grootste bedrijven in de geschiedenis, in hun garage. Daar begonnen ze met het bouwen van de eerste persoonlijke computers die ze aan consumenten probeerden te verkopen. In de jaren 90’ ging het bedrijf bijna failliet, maar nadat Steve Job terugkwam blies hij het nieuw leven in. Sindsdien heeft het bedrijf zich veel verder verbreid dan slechts computers. Misschien wel het bekendste product is de iPhone die de tijd van de smartphones inluidde. Inmiddels produceert het bedrijf naast computers en telefoons ook tablets, smartwatches, mp3-spelers en tv-ontvangers.
Daarnaast is het bedrijf erg bekend om de software die ze maken. ITunes, Apple Maps, Facetime en de Apple Store worden door honderden miljoenen mensen elke dag gebruikt.
Microsoft
Microsoft is de koning van de persoonlijke computers. Waar Apple altijd voornamelijk een hardware bedrijf is geweest, heeft Microsoft zich altijd gefocust op software. De meest belangrijke software die het bedrijf heeft gemaakt is Windows, het besturingssysteem dat door verreweg de meeste mensen op onze planeet wordt gebruikt op hun computers. Daarnaast is het natuurlijk ook bekend van Microsoft Office, waar programma’s zoals Microsoft Word, Microsoft Powerpoint, Excel en Hotmail onder vallen. Deze programma’s worden vooral veel gebruikt in de professionele sfeer en Microsoft is dan ook hofleverancier van software voor kantoren.
Maar daarmee willen we niet zeggen dat Microsoft slechts software voor pc’s maakt. Menig telefoon is inmiddels ook verrijkt met het besturingssysteem van Windows, hoewel wij persoonlijk niet zulke grote fans zijn van deze Windows telefoons. Toch zijn ze erg populair en zeker voor het goedkopere segment telefoons dat ze verkopen. Naast telefoons staan ze ook bekend om de spelcomputers die ze verkopen. De eerste xbox is al ruim 20 jaar oud en deze spelcomputer is niet meer weg te denken uit het landschap van aanbieders voor game consoles
Amazon
Ook Amazon is een van de grootste techbedrijven van de wereld die opgericht zijn in de westkust van de Verenigde Staten. Iedereen is wel bekend met de legendarische status van Silicon Valley, wat wordt gezien als het kloppende hart van alles wat tech en innovatie heet. Een groot aantal van de bedrijven die onder de allergrootste technologie bedrijven van de wereld worden genoemd, zijn gevestigd of zelfs opgericht in Silicon Valley. In deze lijst hebben we al Apple en Microsoft genoemd die daar in de buurt zijn opgericht, maar er zijn nog aantal andere bedrijven die in dit lijstje zullen worden genoemd.
Amazon is echter niet in Silicon Valley opgericht, maar in het noordelijke puntje van de Amerikaanse westkust. De stad Seattle, liggend in de staat Washington, is de huisvester van hoofdkantoor van Amazon. Dit bedrijf dat is opgericht door de miljardair Jeff Bezos startte ooit als online boekenwinkel. Inmiddels is het een van de grootste online winkels van de wereld, werken er honderdduizenden mensen voor het bedrijf en regelen ze de server voor nog eens honderden miljoenen bedrijven. Daarnaast houdt het bedrijf zich bezig met innovatie zoals zelfrijdende auto’s en de thuisrobot Alexa die je via spraakbesturing je huis kan laten managen.
Jeff Bezos, de CEO en oprichter van Amazon, is verder nog bekend van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Dit jaar zal hij zelf de eerste bemande commerciële vlucht door de ruimte bijwonen via dit bedrijf. In juli van dit jaar zal hij ook afstappen als CEO van Amazon en zich naar verwachting volledig gaan richten op Blue Origin en andere projecten.
Facebook is nog een bedrijf dat is gevestigd in Silicon Valley en daar groot is geworden. Veel mensen kennen het verhaal van Mark Zuckerberg en zijn kompanen door de film the Social Network. In deze film wordt de stormachtige creatie en groei van het bedrijf gecontrasteerd met de interne problemen en ruzies die de oprichters en eerste medewerkers van het bedrijf onderling hadden. De website van Facebook wordt door 2.8 miljard mensen bezocht iedere maand, waarvan er 1.8 miljard de website dagelijks bezoeken. Dat zijn natuurlijk gigantische aantallen en het is dan ook niet gek om te bedenken dat het bedrijf een van de grootste technologie bedrijven ter wereld genoemd mag worden.
Naast Facebook valt ook Instagram onder het bestuur van Mark Zuckerberg, waar ook meer dan een miljard maandelijkse bezoekers op afkopen. Hoewel het misschien raar lijkt dat Facebook zo veel geld waard is, als niemand betaalt voor de services die ze leveren, is die waarde zeker wel verklaarbaar. Misschien heb je wel eens gehoord dat Facebook je data verzameld en die aan bedrijven verkoopt. Facebook kijkt naar wat je allemaal leuk vindt, wat voor vrienden je hebt, het soort evenementen dat je bezoekt en wanneer je op je telefoon actief bent. Maar het gaat zelfs nog verder. Zo is Facebook vaak geïntegreerd met allemaal andere websites en trackt de tech-gigant dus waar je allemaal naar kijkt op het internet.
Door al deze data te combineren kan Facebook jouw data in combinatie met de data over andere gebruikers verkopen aan andere bedrijven die je spullen willen verkopen. Deze bedrijven kunnen dan weer hun strategie aanpassen op basis van de gegevens die Facebook hun geeft. Het is niet voor niets dat data de olie van de 21e eeuw wordt genoemd. Er valt fors geld mee te verdienen en Facebook zit op de grootste bron van data in de hele wereld.