Medio augustus 2019 telt de wereld bijna 18.000 bitcoin miljonairs. Oftewel, er zijn op dat moment bijna 18.000 bitcoin adressen met een saldo dat tegen de huidige koers meer dan $ 1.000.000 waard is. Het is een onmogelijke taak om al deze miljonairs op te sporen, maar we zijn wel benieuwd naar enkele namen achter deze fortuinlijke adressen. Welke 5 bitcoin miljonairs vallen op?
Bitcoin miljonairs
Een bitcoin miljonair ben je als je dus bitcoins hebt die samen meer waard zijn dan een miljoen. Laten we het op een miljoen dollars houden. Deze kwalificatie hangt dus wel enorm af van de koers van de bitcoin op enig gegeven moment, en wat we de afgelopen jaren wel hebben geleerd is dat de koers nogal wispelturig kan zijn.
[supsystic-price-table id=54]
Eind 2017, tijdens de grote bitcoin bubbel, stond een bitcoin op een waarde van bijna $20.000 per stuk. Was je toen met 50 bitcoins dus miljonairs, dan ben je dat nu niet meer. Hoewel de ergste dip voorbij lijkt te zijn, in december 2017 lag de koers nog maar op $3400, halen we de hoogtes van twee jaar geleden ook niet meer. De laatste maanden, de zomer van 2019, schommelt de koers nogal rondom $10.000, de helft van het hoogtepunt dus. Dat betekent dat je nu minimaal 100 bitcoins nodig hebt om miljonair te zijn, en morgen kan het maar zo anders zijn.
Maar vooral degenen die vroeg instapten, ver voor het hoogtepunt in 2017, hebben alsnog een dikke winst te pakken op dit moment. Dat is als ze de muntjes niet in de tussentijd verkocht hebben. En ook degenen die ergens in 2018 zijn ingestapt, staan er nu als het goed is goed voor. Wie zijn de mannen (en één vrouw) die het goed doen met hun digitale saldo?
Tyler and Cameron Winklevoss
De gebroeders Winklevoss zijn waarschijnlijk de bekendste van het lijstje bitcoin miljonairs. De broertjes zijn vooral bekend van hun rol in de oprichting van Facebook. Waar we nu vooral Mark Zuckerberg met het platform associëren hebben Tyler en Cameron ook invloed gehad. Zij spanden een rechtszaak aan om hun gelijk hierin te behalen, maar ze kwamen tot een overeenkomst zonder dat er uitspraak gedaan werd. Ze kregen naar verluid $65 miljoen van Zuckerberg, maar later werd bekend dat het om $20 miljoen in cash ging, plus 1253 miljoen aandelen Facebook. Tegen de huidige waarde van $177 betekent dat 220 miljoen dollar aan waarde. Destijds waren ze minder waard maar betekende het alsnog 120 miljoen dollar. Of ze die aandelen nog hebben, is niet echt bekend gemaakt.
Wel hebben ze destijds, toen de bitcoin net bestond, het geld dat ze ontvingen in de digitale munt gestoken. De ene zegt dat ze de helft van het geld daarvoor gebruikten, anderen zeggen meer. Maar de broers zeggen in ieder geval dat ze ongeveer 1% van alle bitcoins bezitten. Dat zou betekenen dat ze zo’n 180.000 bitcoins hebben. Eind 2017 waren ze dan ook de eerste bitcoin miljardairs, en tegen de huidige koers zijn ze dat nog steeds.
De Winklevossen zijn de mannen achter Gemini, de eerste gereguleerde exchange voor cryptocurrencies ter wereld. Ook zijn ze bezig met een ETF voor bitcoin, om de munt beschikbaar te maken voor retail investeerders, maar eind 2018 werd het voorstel voor de tweede keer afgewezen door de SEC (Securities and Exchange Commission).
Barry Silbert
Silbert is de CEO van een bedrijf genaamd Digital Currency Group. Dit is onder andere het bedrijf achter Gemini, de exchange van de Winklevoss broers. Het doel van Digital Currency Group, en dus van Silbert, is om de ontwikkeling van een wereldwijd betaalsysteem aan te jagen. Dit doen ze door te investeren in diverse bitcoin-gerelateerde bedrijven. Zo namen ze CoinDesk over, de marktleider op het gebied van bitcoin-nieuws en de organisatie van de jaarlijkse bitcoin conferentie.
Bovendien heeft Silbert Bitcoin Investment Trust opgezet, een ETF dat de prijs van de bitcoin bijhoudt. Hij heeft ook geïnvesteerd in de succesvolle alt-coin Ripple. Zijn publicaties zijn te vinden in de Wall Street Journal, Financial Times, Fortune en Forbes. Alles bij elkaar heeft het Barry Silbert de bijnaam The King of Crypto opgeleverd.
Dan Morehead
Morehead begon zijn carrière bij Goldman Sachs als trader, en was ook een tijdje hoofd macro trading én CFO bij Tiger Management. Inmiddels heeft hij zijn eigen investeringsmaatschappij opgericht: Pantera, met maar één focus: cryptocurrencies. Eind 2018 was Pantera een van de grootste institutionele beleggers in digitale valuta. Niet zo vreemd met een rendement van 24.000% voor investeerders.
Beleggen doet Pantera in allerlei crypto-gerelateerde bedrijven, van exchanges tot investeringsbedrijven als PolyChain Capital, Bitstamp en handelsservices als Augur. Bij Bitstamp zit Morehead in de Raad van Bestuur.
Michael Novogratz
Naar verluid heeft Novogratz zo’n 30% van zijn fortuin in cryptocurrencies gestoken, en hij heeft miljarden. Hij begon zijn investeringen in 2015 en kondigde in 2017 een cryptofonds aan van 500 miljoen dollar, waarin hij zelf 150 miljoen gestopt heeft. Dit werd Galaxy Investment Partners waar Novogratz CEO is.
Hij durft gewaagde uitspraken over de bitcoin te doen, zo zei hij eerder dat de munt eind 2018 een koers van $40.000 zou hebben. Deze voorspelling is, zoals we eerder zagen, niet echt uitgekomen, in tegendeel zelfs. Waar hij in de periode 2016-2017 naar eigen zeggen $250 miljoen verdiende met cryptocurrencies (en zijn netto waarde in 2017 voor 25% uit bitcoin en ethereum bestond), zo verloor hij in 2018 $136 miljoen.
Novogratz was ooit partner bij Goldman Sachs en een hedgefund manager bij Fortress Investment Group. In de periode voor de cryptohype kocht hij (in 2006) het huis van Robert De Niro.
Blythe Masters
Nog een oudgediende uit de investeringswereld: Blythe Masters was Managing Director bij J.P. Morgan Chase. En dat werd ze al op haar 28ste! Inmiddels is ze CEO van Digital Assets Holding, een bedrijf dat tools op encryptiebasis maakt voor het handelen in bijvoorbeeld bitcoin. Deze tools moeten de transacties efficiënter, veiliger, sneller en compliant maken. In 2018 ging DAH een partnerschap aan met Google Cloud, zodat ontwikkelaars van over de hele wereld met de tools aan de slag kunnen.
DAH probeert blockchain technologie naar traditionele handelsplaatsen als Wall Street te brengen. Ze hebben al 150 miljoen dollar aan investeringen binnengehaald en de eerste klant is oud werkgever J.P. Morgan Chase. De bank is zelf al aan het testen met blockchain technologie om transactie sneller goed te keuren en uit te voeren. Veel kenners zeggen dat Masters met haar kennis en kunde én met NAH bitcoin behoorlijk legitimeert, wat de munt goed kan gebruiken.
Nederlandse bitcoinmiljonairs?
Ten tijde van de hype in 2017 waren er enkele Nederlanders waarvan men met redelijke zekerheid wist dat ze bitcoinmiljonair zijn. Of ze dat nog zijn, en of er anderen zijn bijgekomen, is eigenlijk niet echt bekend. Dat komt omdat je bitcoin anoniem kunt verhandelen. Bovendien zijn we in Nederland van het spreekwoord ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ en zullen weinigen aan de grote klok hangen dat ze lekker verdienen met cryptocurrencies.
Wat we wel weten is dat Ruud Feltkamp, voormalig GTST-acteur en oprichter van Cryptohopper, succesvol was in het daytraden met cryptocurrencies. Maar of hij daar nou miljoenen mee verdiend heeft wagen we te betwijfelen. Ook heeft hij veel geld gestoken in zijn start-up, die overigens wel behoorlijk succesvol lijkt te zijn. Dus wie weet wordt hij straks de volgende miljonair…
Dan is er nog de bitcoin-familie Taihuttu. Didi en zijn gezin verkochten alles wat ze hadden om bitcoins te kopen. Dit deze ze net voor de grote bubbel eind 2017. Ze gingen op een camping wonen en hoopten binnen te lopen. Dat deden ze ook, even. Totdat de bubbel barstte en de bitcoin in waarde kelderde. Ze zagen het voor de toekomst alsnog rooskleurig in en trekken als digitale nomaden de wereld over. Ze schreven er in ieder geval een boek over en zijn sowieso een ervaring rijker. Maar vooralsnog geen miljoenen, lijkt het.
Zelf geld verdienen met cryptocurrencies?
Een waarschuwing is eerst op zijn plaats: cryptocurrencies zijn nogal volatiel van aard. De waarde die ze vandaag hebben, kan morgen maar zo heel anders zijn. Dus nog erger dan met andere beleggingen geldt: doe het met geld dat je écht kunt missen. De regels die we stellen voor het beginnen met (day)trading gelden hier ook: spreek verschillende zaken met jezelf af, zoals bij welke winst of verlies je uitstapt. En wees je er van bewust dat het snel, heel snel kan gaan en dat je soms dus snel moet acteren.
Verder is het belangrijk goed naar de kosten te kijken. Sommige exchanges hanteren ongunstige koersen of torenhoge kosten, daar zit je niet op te wachten.
En als laatste: trap niet in de vele reclames op social media. Hierin worden bekende Nederlanders neergezet als jouw voorbeeld, van John de Mol tot Humberto Tan. Zij zouden veel geld verdiend hebben met crypto’s. De betreffende BN’ers weten van niets en jij ziet over het algemeen je geld niet meer terug. Lees je dus goed in voordat je met een partij in zee gaat!
[supsystic-price-table id=54]