De Sint is weer in het land, de kerstshow zijn weer begonnen: het einde van 2019 is nu toch echt in zicht. Het was een enerverend jaar in cryptoland, waarin we een stabilisering van de koersen zagen. Maar we zagen ook een enorme opleving toen Facebook Project Libra aankondigde, dit was blijkbaar wat de markt nodig had. Nu Libra geplaagd wordt door tegenslagen, heeft de markt daar op gereageerd door een koersdaling, die vooralsnog niet tegen te gaan valt. Of we het jaar in cryptomineur gaan beëindigen, weten we nog niet, maar dat de cryptowereld nog niet stabiel is, is meer dan duidelijk. Waar we wel élk jaar weer op terug kunnen kijken, zijn de cryptoflops. Digitale valuta die met veel bombarie geïntroduceerd zijn maar de verhalen niet waarmaken.
Maar ook munten die al wat langer bestaan maar niet uit het slop zijn gekomen, forks die compleet de plank misgeslagen hebben. Oftewel, alles waar je beter niet in had kunnen investeren en die we in 2020 hopen van de markt te zien verdwijnen.
OneCoin
Met stip op nummer 1: de oplichting van de bedenkers van OneCoin. In plaats van een cryptocurrency is dit een piramidespel en kun je je inkopen. Hoe meer jij op jouw beurt weer verkoopt, hoe meer jij verdient. De tokens, ONE genaamd, krijg je bij je investering en is ook de manier waarop je uitbetaald wordt voor jouw verkopen. Alleen, OneCoin en de OneLife blockchain waarop de munt gebaseerd is, bestaat niet.
De oprichtster, Dr. Ruja Ignatova, is al sinds eind 2017 spoorloos verdwenen. Zij verdiende miljarden met de oplichting, die ook in 2019 nog doorgaat. Ook enkele Nederlanders, waaronder John Ewbank, investeerden maar kwamen van een koude kermis thuis. Van de beloofde tientallen duizenden euro’s die ze in korte tijd zouden verdienen, bleef niets over. Het dashboard was leeg, en later zelfs niet meer te openen.
De broer van Ruja heeft inmiddels toegegeven schuldig te zijn aan fraude, en ook de advocaat is schuldig bevonden door de rechtbank. Van de ICO die steeds werd uitgesteld, is uiteraard niets terecht gekomen. En toch, OneCoin bestaat nog steeds en ontkent alle betrokkenheid (hoe is onbekend, aangezien Ruja van de aardbodem verdwenen is en er enkel een algemeen e-mailadres en een bezoekadres in Bulgarije op de website staat).
QuadrigaCX
Geen cryptocurrency maar een Canadese exchange, opgericht door Gerald Cotten. Deze 30-jarige Canadees overleed eind 2018 en was, naar zeggen, de enige die toegang had tot de exchange. Hij had zijn wachtwoorden niet gedeeld en het was voor anderen onmogelijk om erbij te kunnen. Wel wisten de collega’s te vertellen dat de 137 miljoen dollar, van de 115.000 klanten, offline opgeslagen was.
Uiteindelijk kreeg Ernst & Young, via een gerechtelijk bevel, toegang tot de laptop, pc en USB-sticks van Cotten. En zij kwamen erachter, dankzij onderzoek op de blockchain, dat alle wallets al in april 2018 leeggemaakt waren. Waar het geld is? Dat is vooralsnog een raadsel. Het bedrijf heeft inmiddels 190 miljoen dollar schuld en Kraken, een andere exchange, biedt $100.000 voor degene die informatie heeft over waar het geld gebleven is.
Uiteraard zijn er wel theorieën, waaronder het idee dat Cotten zijn eigen dood in scene gezet heeft en er vandoor is het met het geld. De vraag is dan alleen: waarom 8 maanden wachten nadat je het geld gestolen hebt?
Wat we hier van kunnen leren? Niet zomaar een exchange vertrouwen. Het blijkt dat Quadriga de boeken en cijfers maar beperkt bijhield en nooit de financiële status heeft gerapporteerd.
Libra
Of het een flop gaat worden, is nog niet bekend. Dat het een flop in 2019 wordt, kunnen we wel stellen. De eerste geruchten over een Facebook Coin doken op op 1 april 2019. Toen werd het nog afgedaan als April’s Fool, oftewel een 1 april grap.
Ruim een jaar later werd dan toch bevestigd dat hij er zou gaan komen, de Facebook Coin, werknaam Project Libra. Naast Facebook werken er grote namen aan de ontwikkeling van de munt die de wereld op zijn kop moet zetten. Deze munt moet er voor zorgen dat cryptocurrency geaccepteerd en gebruikt gaan worden door het grote publiek. Een ambitieus plan dat in de slipstream meteen de cryptowereld op scherp zet: vrijwel elke munt stijgt rondom de aankondiging in waarde.
Maar, niet iedereen is even gelukkig met de komst van Libra. Velen zien nogal wat problemen en vragen Facebook om het project uit te stellen. Zowel Amerikaanse als Euopese politici hebben aangegeven de munt niet in hun land te willen toestaan. Ook moest Mark Zuckerberg, bedenker van het project, zich al verantwoorden tegenover de senaat. Hoewel de munt eigenlijk al gelanceerd had moeten zijn voor het einde van 2019, en er ook geruchten gingen dat dat medio oktober gebeurde, lijkt het erop dat de lancering op zijn vroegst begin 2020 waarheid gaat worden. Als het allemaal doorgaat. Zuckerberg loopt ook binnen het project tegen problemen aan: er vertrokken al een aantal partijen uit de samenwerking. En dan hebben we het niet over de minste namen, zowel eBay, PayPal, Visa en MasterCard stapten al uit het project. Of beter, Visa begon al nooit maar de intentieverklaring die het bedrijf afgaf, werd gezien als een toezegging van deelname. Maar Visa zag het al eerder niet meer zitten…
En dat maakt dat Libra toch, in ieder geval voor 2019, een flop is geweest. Maar de munt kan het nog goedmaken, op naar 2020!
Askfm 2.0
Het was hét idee van 2018: een crypto die gebruikers van een online platform beloont voor hun bijdrage. Dus bijvoorbeeld voor het stellen en beantwoorden van vragen. De plannen liggen er al jaren, het platform heeft miljoenen gebruikers, dit kan niet verkeerd gaan toch? In 2019 moest de munt eerst in testversie en later in publieke versie gelanceerd worden.
Om dat te promoten, gingen vier bergbeklimmers de Mount Everest op met 50.000 Askfm ‘muntjes’. Een ludieke actie, die best succesvol had kunnen zijn als niet één van de begeleidende sherpa’s dood achterbleef… Sindsdien is het stil rondom de munt en is er in 2019 nog niets gelanceerd (tenminste, niet iets wat openbaar is gemaakt). Wij verwachten dat 2019 het jaar van de stille dood van de Askfm cryptocurrency gaat zijn. En misschien is dat wel terecht als ze zulke slechte plannen bedenken…
Is de cryptobubbel nu definitief gebarsten?
Er gaan steeds meer geruchten dat de cryptomarkt sowieso niet meer is wat het geweest is. En dat klopt, het is niet te verwachten dat we terug gaan naar het niveau (qua koersen) van een twee jaar geleden. Toen de bitcoin nog bijna $20.000 deed.
En waar de blockchain jaren geleden onthaald werd als hét antwoord op alle vragen, is het enthousiasme inmiddels behoorlijk afgezwakt. Het gebruik van blockchain is namelijk niet zonder problemen, die nog niet zo makkelijk op te lossen blijken te zijn.
De cryptocurrencies waren een hype, de blockchain was een hype, en alleen het beste daarvan zal de hype overleven en doorgaan als een mooie oplossing. Een oplossing waar ook in de toekomst nog vraag naar is. We moeten ons alleen afvragen of er plaats is voor ruim 4800 cryptocurrencies, waarvan er in ruim 2300 nog gehandeld wordt op dit moment. En waarvan er meer dan de helft onder een dollarcent verhandeld worden. Er is zeker ruimte voor nieuwe, veelbelovende projecten, maar helaas zijn die dun gezaaid. Tel daarbij op dat oplichting en fraude, plus hacks, hun intrede in de cryptowereld hebben gedaan. Dus ga je handelen in crypto’s, doe dan zeker onderzoek en stap niet zomaar ergens in…