Het nieuws hing al even in de lucht: Facebook zou met een eigen cryptocurrency komen. De eerste geruchten zijn al meer dan een jaar oud, op 1 april 2018 werd ‘aangekondigd’ dat er later die maand een eigen virtuele munt van het social mediaplatform zou komen. Die munt kwam er niet, maar de speculaties bleven bestaan.
In het voorjaar van 2019 werden de geruchten sterker, en op 18 juni 2019 kwam het nieuws naar buiten dat de munt, genaamd Libra, er in 2020 écht komt.
Goed nieuws voor de cryptomarkt
Nu de nieuwsmachine rondom de Facebook coin Libra volop draait, lijkt het erop dat dit de complete cryptowereld uit het recente dal trekt. Als zelfs mainstream media zoals het NOS radionieuws dit benoemen als reden waarom de bitcoin tot de hoogste koers in een jaar gestegen is, namelijk ruim $9.000, dan weet je dat het de moeite is om de ontwikkeling in de gaten te houden.
Waarom heeft de Facebook coin, nog voordat deze er is, zo’n invloed? De kenners zeggen dat dit komt doordat de munt een groot publiek aan gaat spreken. Publiek dat nu nog niets of niet veel doet met cryptocurrency. Oftewel, de digitale munt van het grootste social mediaplatform ter wereld heeft de potentie om cryptocurrencies mainstream te maken. Niet iedereen is hier overigens even happig op, vooral de ‘crypto-nerds’ zouden het liever anders zien, lijkt het.
Project Libra, de ontwikkeling van de Facebook coin
Er werd, vooral door Facebook zelf, nogal geheimzinnig gedaan over het hoe en wat. Of de munt er überhaupt zou komen was lange tijd zelfs niet duidelijk, iedereen hield de lippen stijf op elkaar. Begin juni werd duidelijk dat Project Libra daadwerkelijk bestond, en niet veel later kwam dus eindelijk de whitepaper naar buiten.
Nu weten we dan ook dat de munt ook echt Libra gaat heten, en het betaalprogramma dat Facebook erbij gaat invoeren draagt de naam Calibra. Voorheen werden verschillende namen genoemd, variërend van het niet al te verrassende Facebook Coin tot GlobalCoin. Maar het is dus Libra geworden, naar de projectgroep die de munt ontwikkelt.
Libra is een stablecoin
Voor de handelaren in cryptocurrencies is Libra waarschijnlijk niet de meest interessante optie: de munt wordt namelijk een stable coin. Dat betekent in het kort dat er tegenover elke digitale munt, Libra, een fysieke valuta gereserveerd is. In dit geval zal het veelal om dollars gaan, een Libra moet dan ongeveer evenveel waard zijn als een dollar en er moet ergens fysiek een reserve aan dollars zijn die als fiatvaluta fungeert. De koers zal nooit 100% vaststaan, dat is een utopie, ook voor een stable coin. Maar de koers zal, als alles goed gaat, altijd rondom die ene dollar hangen en hooguit steeds een klein beetje schommelen.
De Libra blockchain
Een cryptocoin kan alleen bestaan op een blockchain. De meeste bekende blockchains zijn die van bitcoin (waarbij de blockchain dezelfde naam draagt als de token/coin) en Ethereum (met de Ether als token). De blockchain van de digitale munt Libra heet ook Libra.
Waar de meeste blockchains vooralsnog werken met het proof-of-work principe, het minen dat we kennen van o.a. bitcoin, slaat Libra een andere weg in. De blockchain zal transacties valideren middels het proof-of-stake principe. De nodes die deze validatie uitvoeren, zijn wel beperkt. Niet iedereen kan zomaar een node in het netwerk plaatsen, hierover zo meteen meer. Veiligheid is uiteraard key!
Het werken met proof-of-stake heeft twee belangrijke voordelen: het is beter beschermd tegen aanvallen van buitenaf, en het verbruikt beduidend minder energie dan proof-of-work. Bij proof-of-stake kunnen enkel nodes die een groot genoeg aandeel aan tokens hebben, deelnemen aan het netwerk. Bij Libra is dit zelfs nog iets verder beperkt, in het begin zullen alleen de oprichters nodes kunnen zijn, later wordt dat eventueel uitgebreid met andere investeerders die minimaal 10 miljoen dollar in het project stoppen.
Facebook doet het niet alleen
Het wordt weliswaar de Facebook coin genoemd, alsof Facebook het alleen heeft gedaan, maar niets is minder waar. De Libra Foundation, gevestigd in Zwitserland, bestaat uit een groter aantal bedrijven die het project mede hebben gefinancierd en daarmee tot de oprichters horen. Welke bedrijven dat zijn? Zeker niet de minste.
Zowel VISA als MasterCard hebben zich aangesloten bij Libra, evenals PayPal. Vanuit de tech-branche zijn onder andere Lyft, ebay, Spotify en Uber bij de oprichters, ook wel Founding Members genoemd. Vodafone behoort ook tot de Founding Members, net als Coinbase. Daarnaast zijn er nog zo’n tien andere organisaties betrokken bij het project Libra als oprichter.
Wat vooral opvalt zijn de namen van de financiële dienstverleners. Libra en Calibra wordt, als alles goed gaat, namelijk een concurrent van hun eigen diensten. Aan de andere kant, vooral MasterCard heeft zich al meerdere malen uitgesproken over het feit dat blockchain de toekomst van betalingsverkeer gaat worden. Dat zij instappen is dus niet zo vreemd te noemen.
Calibra – meer dan een wallet
Naast de blockchain en digitale valuta Libra, wordt er ook een wallet geïntroduceerd: Calibra. Maar Calibra is meer dan een wallet. Je kunt hier straks inderdaad je Libra in opslaan, maar het is de bedoeling dat het een compleet betaalplatform gaat worden. En dan niet alleen om te betalen voor dingen die je via Facebook aanschaft, maar ook om onderling te betalen. Zoals Libra zelf zegt: betalen moet zo makkelijk worden als het verzenden van een tekstbericht.
Vandaar dat Calibra als app beschikbaar komt op iOS en Android, maar ook binnen Facebook Messenger en WhatsApp. Of hiermee de WhatsApp crypto van de baan is, of dat de WhatsApp crypto uiteindelijk Libra is geworden, is overigens (nog) niet bekend. Wel gaat Libra hiermee duidelijk de strijd aan met andere initiatieven als de Gram (de cryptocurrency van Telegram) en Wuabit (een wallet voor cryptocurrencies in WhatsApp).
In de toekomst moet het zelfs mogelijk worden om rekeningen te betalen met Calibra. De transacties moeten snel verwerkt gaan worden, en tegen geen of zeer lage kosten. Hiermee maakt Libra betalingsverkeer beschikbaar voor iedereen met een smartphone. Want voor het aanmaken van een Calibra wallet heb je géén Facebook account nodig, alleen een legitimatiebewijs. Calibra wordt hiermee een directe concurrent van diensten als PayPal (die overigens wel mee in het project zit dus), maar ook van het Nederlandse Tikkie dat inmiddels al is ingeburgerd.
Nog even geduld
Hoewel de geruchten dus al lang gingen, en het whitepaper inmiddels is gepubliceerd, moeten we nog zeker tot 2020 wachten voordat we kunnen betalen met Libra.
Wil je alvast investeren? Dat kan, er zijn speciale Investors Libra Tokens. Wel kom je pas in aanmerking hiervoor vanaf 10 miljoen dollar. Maar dan mag je ook meteen een node in het netwerk zetten!
[…] waarin we een stabilisering van de koersen zagen. Maar we zagen ook een enorme opleving toen Facebook Project Libra aankondigde, dit was blijkbaar wat de markt nodig had. Nu Libra geplaagd wordt door tegenslagen, […]