In de tien jaar dat cryptocurrencies bestaan, zijn er heel veel nieuwe digitale munten bij gekomen. Elk project probeert uniek te zijn of iets toe te voegen op bestaande initiatieven. Wat de meeste crypto’s gemeen hebben, is een volatiele koers. Oftewel, er is geen pijl te trekken op de waarde van bijvoorbeeld de bitcoin, dit kan zomaar elke dag, of zelfs elk uur, procenten schelen. Als betaalmiddel is dat niet handig, wat maakt dat crypto’s nu vooral gebruikt worden als investeringsmiddel, met alle risico’s van dien. Dit heeft geleid tot projecten waarbij als uitgangspunt een stabiele koers wordt geprobeerd te behalen. Dit worden stable coins genoemd, en hoe deze werken lees je hier.
Welke problemen ervaren we met cryptocurrencies?
Als we het over een oplossing gaan hebben, is het goed om eerst te kijken wat het probleem nu eigenlijk is. In het geval van cryptocurrencies zijn er eigenlijk vier punten waarop de meeste digitale munten nu ‘vastlopen’, of in ieder geval de projecten die al langer bestaan zoals de bitcoin en Ethereum. Het concept van blockchain heeft de wereld wel op zijn kop gezet, en zorgt ervoor dat de toekomst van onder andere ons betalingsverkeer er behoorlijk anders uit gaat zien. Dat cryptocurrencies dus veel goeds gebracht hebben, mogen we wel zeggen. En dat hier nog veel uit gaat komen, lijkt ook wel vast te staan. Maar welke problemen hebben bijvoorbeeld de bitcoin en vele altcoins waardoor ze niet geschikt zijn als betalingsverkeer?
Snelheid en schaalbaarheid
Eind 2017 ging de bitcoin bijna ten onder aan zijn eigen succes. En trok daarin veel andere digitale munten met zich mee. Toen de koers door het dak ging, wilde iedereen handelen in bitcoins. En dat kon de blockchain niet aan. De blockchain kan namelijk maar een beperkt aantal transacties per minuut verwerken, om precies te zijn 3 transacties per seconde. Vergeleken met Visa is dat echt nihil, die verwerken 2000 transacties per seconde. Dit leidde er toe dat transacties soms uren op zich lieten wachten. En dat betekent ontevreden klanten.
Een tweede punt is dat de moeilijkheidsgraad op de bitcoin blockchain slechts ongeveer een keer per week aangepast kan worden. Dit betekent dat als de moeilijkheidsgraad te hoog ligt, transacties langer op zich laten wachten, en dat het soms dagen kan duren voordat dit aangepast is.
Beide problemen zorgen ervoor dat de bitcoin, en vele altcoins, dus niet geschikt zijn als betaalmiddel. Tenminste, niet als je je koffie bij de Starbucks, of je boodschappen bij de Appie er mee wil betalen. Met pinnen ben je namelijk zo klaar. Bij internetbetalingen is het minder erg, daar mag een betaling echt wel wat langer duren, maar we zijn met iDeal en creditcard gewend dat het ook razendsnel gaat, dus het voelt dan wel als een stap terug.
Natuurlijk zijn er projecten, altcoins, die deze problemen aanpakken. Qua snelheid zijn Aeternity, Zilliqa en Lightning Network bijvoorbeeld al goede alternatieven, en veel altcoins kunnen de moeilijkheidsgraad veel vaker dan eens per week aanpassen (sommigen zelfs meerdere keren per dag).
Decentrale oplossingen
De bitcoin is zo opgericht dat alles decentraal geregeld is. En dat geldt ook voor vrijwel alle altcoins, soms in mindere mate weliswaar. Dit zorgt ervoor dat de gewone burger moeite heeft om dit soort initiatieven echt te vertrouwen als vervanging van ons dagelijks betalingsverkeer. Omdat er ook geen toezicht vanuit de organisaties is, geen regulering, is het moeilijk de rechten van de consument te waarborgen.
Het handelen van cryptocurrencies wordt tot op heden nog niet gereguleerd door financiële autoriteiten, wat voor de reguliere effectenbeurs wel het geval is. De kans dat je investeert in een nieuwe munt bijvoorbeeld, en daarmee opgelicht wordt, is reëel. Net zoals dat je bij een hack geld kwijt kunt raken waar je vervolgens toch echt naar kunt fluiten. Zaken die we bij banken en brokers gewoon vinden, missen in het cryptowereldje.
Bakkt, een initiatief van de New York Stock Exchange om cryptocurrencies aan de beurs te kunnen gaan verhandelen, is een mogelijke oplossing. Maar toch, blockchains zijn in de meeste gevallen van decentrale organisaties en werken op basis van consensus. Om dat te verenigen met regels en wetten, met centrale overheden, dat valt nog niet mee.
Volatiliteit
Als het gaat om investeringen, vormen cryptocurrencies vrijwel allemaal een groot risico. Ja, je kunt flink verdienen met je investering, verdubbeling behoort zeker tot de mogelijkheden, meer zelfs ook. Maar de koers kan in korte tijd ook compleet onderuit gaan. En dan hebben we het niet over procenten zoals we kennen van de beurs, maar een koersdaling van 25% of meer binnen 24 uur kan voorkomen.
Neem de bitcoin. Voordat de koers in december 2017 door het dak ging, was deze eind oktober 2017 ruim $5500 waard. Een jaar later, eind oktober 2018, was dat bijna $6500. Een stijging van $900 in een jaar, heel netjes. Totdat je gaat inzoomen op wat er gedurende dat jaar met de koers gebeurde:
25-10-2017 $5.562
4-12-2017 $11.441
6-12-2017 $13.062
7-12-2017 $15.773
16-12-2017 $18.694
17-12-2017 $19.709
21-12-2017 $16.312
22-12-2017 $12.350
17-2-2018 $9.622
25-10-2018 $6.482
$1000 per dag stijging kon, maar een daling van $4000 staat ook in de boeken. Heb jij dan net je spaargeld op het slechte moment geïnvesteerd ben je een dag later 25% van je investering kwijt.
Maar hetzelfde gaat natuurlijk ook op voor betalingen. Als je bitcoin de ene dag $10.000 waard is en de dag erop $9000, dan is je koffie of boodschap ook ineens 10% duurder dan de dag ervoor. Dat is op zijn zachtst gezegd niet handig. En dat geldt ook nog eens voor investeringen in andere altcoins. Vaak moet je die ‘betalen’ of laten uitbetalen in bitcoins. Als de koers van de bitcoin dan zo snel wijzigt, kan dit extra nadelig voor je zijn.
Gebruikerservaring
Mede door bovenstaande problemen zijn bitcoin-bezitters niet heel erg tevreden. En dat geldt eigenlijk wel voor alle digitale munten. Het houden van de munten, het handelen met de munten, het duurt lang, is duur en er zijn soms behoorlijke risico’s mee gemoeid. Mensen haken dus ook weer af, en vooral bedrijven, institutionele beleggers als pensioenfondsen en overheden laten cryptocurrencies vooralsnog links liggen. Maar de blockchain als technologie is heel belangrijk, en niet alleen voor ons betalingsverkeer. Dus het is belangrijk dat er oplossingen komen.
Nu zijn er al oplossingen voor de snelheid, de schaalbaarheid en regulering, of daar wordt in ieder geval aan gewerkt. Een oplossing die alle problemen in één keer aanpakt is de holy grail, maar dat is vooralsnog wel echt toekomstmuziek. Als de problemen los van elkaar succesvol opgelost kunnen worden, kunnen er ook projecten gaan ontstaan die de oplossingen allemaal samenvoegen. Voor nu betekent het de gebruikerservaring al beter kan zijn, maar nog steeds niet optimaal. En, er is ook een oplossing voor de volatiliteit. Tenminste, die lijkt er te zijn. De tijd moet gaan uitwijzen ook dat ook echt zo is.
Stable coins: de oplossing voor volatiliteit?
Er zijn inmiddels verschillende projecten die proberen een digitale munt te creëren die een min of meer vaste koers heeft. De resultaten zijn wisselend. En soms lijkt het gelukt te zijn, en stort het alsnog maanden later in. De verzamelnaam voor de munten die uit deze projecten ontstaan is stablecoins (stabiele munt). Maar hoe creëer je een munt met een vaste koers? Het lukt de bestaande harde valuta vaak niet eens.
Projecten die al wat langer lopen, en ons een vorm van stable coin hebben beloofd, zijn vooralsnog geen van allen echt succesvol. Allemaal faalden ze erin om de vaste waarde vast te houden. Inmiddels zijn er een aantal recente projecten die er veelbelovend uitzien, waarvan er hieronder een aantal benoemd gaan worden.
Voor een stable coin wordt een reserve van een andere waarde, dat kan een valuta als dollar, euro of yen zijn, maar ook goud of een andere waarde, ingezet. We noemen dit wel pinnen. Stel, dat voor elke digitale munt 1 gram goud in reserve wordt gelegd. Of de vraag of het aanbod van de betreffende munteenheid nu stijgt of niet, de waarde van die munt blijft ten opzichte van dat goud hetzelfde, en dus ook ten opzichte van andere waarden. Veel stable coins zijn (mede) gepind op de dollar, één munt is dan nagenoeg 1 dollar waard.
Belangrijk daarbij om te vermelden is dat een stabiele koers niet betekent dat deze helemaal niet wijzigt. Ook bij een stable coin zal er van dag tot dag verschil zichtbaar zijn, al is dit verschil, helemaal in vergelijking met andere crypto’s, vaak beperkt. We hebben het dan over een cent tot maximaal een paar cent. Maar ook dit kennen we natuurlijk van onze eigen harde valuta. Het betekent niet dat de munt ineens niet meer geschikt is om mee te betalen of te investeren, het betekent wel dat de waarde van je wallet de ene of andere dag kan verschillen.
Tether (USDT, EURT en YENT)
Tether is een stable coin waarbij je kunt kiezen waar je die op wilt pinnen, dat kan op zowel de dollar, euro als yen. Welke valuta je ook kiest, er is altijd evenveel voorraad van deze drie valuta als dat er tethers in omloop zijn. Tether maakt gebruik van de bitcoin blockchain en is vooral geschikt als handelsvaluta.
Tether is ooit begonnen als een ‘gewone’ altcoin, Realcoin, en is later onder de naam tether verdergegaan. Pas toen is het een stable coin geworden. Het grootste bezwaar tegen de munt is dat de reserve niet zichtbaar of transparant is. We moeten het team op hun woord geloven als zij zeggen dat er een voorraad van harde valuta is die net zo groot is als het aantal tethers dan in omloop is. Controle daarvan is helaas niet mogelijk.
TrueUSD (TUSD)
De naam geeft het al prijs, TrueUSD is gepind op de Amerikaanse dollar. Het unieke aan het project, dat gebaseerd is op de Ethereum blockchain, is dat dit een gereguleerde digitale munt is. De reserve aan dollars staat op geverifieerde rekeningen bij bestaande trustbedrijven. Deze hebben een escrow-overeenkomst getekend en moeten middels afschriften kunnen aantonen hoe groot de reserve is en waar dit staat. Er wordt voor TrueUSD samengewerkt met banken.
USD//Coin (USDC)
Ook deze stable coin is gepind op de dollar. Coinbase, één van de grootste crypto-exchanges wereldwijd, zit samen met Circle achter dit project. USDC werkt ook op basis van de Ethereum blockchain en de USD reserve is altijd inzichtelijk en transparant.
De lancering van USDC in oktober 2018 komt precies op het moment dat er behoorlijk wat kritiek is op tether. Dat zal geen toeval zijn.
DAI (DAI)
DAI is een unieke stable coin. Ook deze werkt op de Ethereum blockchain en is gepind op de dollar, maar er is geen fysieke dollarvoorraad om de koers stabiel te houden. DAI is decentraal en wordt niet gemined. Ontwikkelaars worden aangespoord om een lening op te zetten in DAI om Ether (Ethereum tokens) te verkrijgen. Dit is een ingewikkeld proces, 99,9% van de bevolking zal dit nooit gaan doen. DAI is in januari 2018 gelanceerd.
Het briljante plan is om de ontwikkelaars te belonen voor het stabiel houden van de koers van de munt. Ze sporen de ontwikkelaars aan om zelf vraag en aanbod te creëren wanneer nodig. Dus komt de koers boven de $1, dan worden de ontwikkelaars aangemoedigd DAI te creëren en deze direct te verkopen via een exchange. Omdat de DAI dan meer waard is dan $1, maak je direct winst. Komt de koers onder $1 dan worden de ontwikkelaars gevraagd hun DAI lening (deels) in te lossen. Doordat je terugbetaalt tegen een lagere koers krijg je eigenlijk rente op je lening (is weer eens wat anders), oftewel je krijgt er geld bij. En zo is het creëren van DAI voor degenen die dit kunnen en willen doen, wel heel motiverend!
Stable coins, de toekomst
Naast de bovengenoemde zijn er nog een aantal andere stable coins. Zo zijn Havven en Maker stable coins die gepind zijn op andere cryptocurrencies. Deze worden gewaard op de blockchain in een smart contract. Maar dat er meer projecten zullen gaan ontstaan, is een ding wat zeker is. Vooral als de verschillende oplossingen samengevoegd gaan worden, kunnen mooie dingen ontstaan.
Voor degenen die willen speculeren met crypto’s zijn stable coins niet interessant. Voor degenen die op zoek zijn naar een stabiele digitale munt, bijvoorbeeld als betaalmiddel voor andere crypto-investeringen, kan het aantrekkelijk zijn stable coins te kopen. Ook om eventuele winst van de verkoop van andere crypto’s uit te laten betalen in een stable coin in plaats van dollars of euro’s kan lonen. De transactiekosten zijn vaak lager en je kunt op elk gewenst moment je stable coins weer inwisselen tegen een andere crypto. En wie weet, misschien kun je binnenkort je Latte met een stable coin afrekenen!
[supsystic-price-table id=48]
[…] is Libra waarschijnlijk niet de meest interessante optie: de munt wordt namelijk een stable coin. Dat betekent in het kort dat er tegenover elke digitale munt, Libra, een fysieke valuta […]
[…] inzicht verhogen, 1000 geeft een indicatie voor voldoende interesse en dus groeipotentie. Is een coin totaal niet actief op social media dan mogen alle alarmbellen gaan […]