De jonge premier Justin Trudeau van Canada bekende al eens dat hij zelf wel eens wiet gerookt heeft. In zijn campagne was de legalisering van cannabis voor recreatief gebruik een belangrijk punt. Medicinaal gebruik is in Canada al vanaf 2001 toegestaan, en sinds oktober 2018 is Canada het tweede land wereldwijd waar recreatief gebruik van cannabis wettelijk is toegestaan. Dit heeft ertoe geleid dat de producenten van cannabis enorme vraag te verwerken hebben gekregen, en dat het handelen in aandelen van deze bedrijven, de zogenoemde cannabisaandelen, in korte tijd populair is geworden.
Wetgeving rondom cannabis wereldwijd
Waar in Nederland nog steeds een gedoogbeleid heerst, waarbij de verkoop van cannabis is toegestaan maar de productie en transport nog steeds illegaal is. Bezit tot 5 gram (voor persoonlijk gebruik) wordt gedoogd, heb je 5 wietplanten of minder dan worden deze zonder sanctie in beslag genomen, heb je er meer dan wordt er een zaak van gemaakt. Dat is op zijn zachtst gezegd een bijzondere situatie, waarbij het product dat verkocht mag worden, niet geteeld of vervoerd mag worden. Hoe komt het dan in de koffieshops?
Inmiddels loopt er een proef in 20 gemeentes voor het legaliseren van dat deel van de keten, maar pas in de volgende regeerperiode, waarvoor de verkiezingen in maart 2021 plaatsvinden, zal de proef geëvalueerd worden. Wat de conclusie zal zijn, en of legalisering in Nederland doorgaat, is dus nog even koffiedik kijken. Wel is het sinds 2003 toegestaan om medicinale cannabis te gebruiken op doktersrecept.
In Canada zijn ze dus voortvarender. Uruguay legaliseerde de cannabisketen al in 2017, Canada volgde een jaar later. In Amerika is de keten in 9 staten reeds gereguleerd en is medicinaal gebruik in de meeste staten toegestaan, ook daar staat het regelmatig op de politieke agenda. Ook in Mexico is het medicinale gebruik reeds toegestaan en Chili en Colombia spreken hier ook al over. Daar staat tegenover dat in veel Aziatische landen en landen in Noord Afrika het bezit van zelfs een kleine hoeveelheid strafbaar is en jaren cel op kan leveren.
Legalisering van cannabisgebruik in Canada
In Canada is het nu dus legaal om cannabis te kweken, verkopen, bezitten en gebruiken. Dat betekent niet dat je zomaar overal een joint op mag steken. De legalisering komt wel met een aantal regels, die veelal de regels van roken in het openbaar volgen (welke nogal streng zijn in Canada). De provincies mogen zelf hun beleid bepalen, zo ligt de minimumleeftijd niet overal gelijk. In de praktijk komt het er op neer dat de meeste mensen thuis zullen gebruiken, al is dat in een huurhuis wellicht ook niet overal toegestaan, omdat veel provincies de huiseigenaren het recht geven blowen in hun woning te verbieden.
De beschikbaarheid van cannabis verschilt per plaats. Eind 2018 waren er in Alberta 17 verkooppunten (potshops genoemd) en is de minimumleeftijd 18, in Ontario kun je het enkel online bestellen bij shops die van de overheid zijn en is de minimumleeftijd 19. Consumenten mogen maximaal 30 gram bezitten, en 4 wietplanten hebben om te kweken. Overtreders van voor de legalisering die ‘gepakt’ zijn met minder dan 30 gram, hebben gratie gekregen.
Canadezen behoren tot de zwaarste wietgebruikers ter wereld, reden voor Trudeau om te zeggen dat het meer dan 100 jaar oude beleid niet meer werkte. De regering wil echter niet dat het nu één groot feest wordt, het doel is regulering (want wat legaal is kan beter bewaakt worden) én cannabis uit handen van jongeren houden. Leuke bijkomstigheid is dat Canada naar verwachting omgerekend 350 miljoen euro aan belasting denkt te innen over de verkoop van cannabis!
Cannabis, wiet, hasjiesj, CBD en THC
Ik sprak al over cannabis voor medicinaal gebruik, en recreatief gebruik. Er is namelijk meestal een verschil tussen beide.
Voor hasjiesj wordt de hars van de cannabis- of hennepplant gebruikt. Dit kan een olie-achtige, vloeibare substantie zijn, maar kan ook een hard blok zijn. Voor wiet, ook wel marihuana genoemd, worden de toppen van bij voorkeur vrouwelijke planten gedroogd en verkruimeld, dit wordt meestal gerookt (als joint of in een waterpijp). Verkruimelde wiet of hasjiesj olie wordt ook wel in voedingsmiddelen gestopt zodat je het kunt eten. Meest bekend is de spacecake. Bij het eten van cannabis komen de effecten vaak later dan bij bijvoorbeeld roken, dit kan gevaarlijk zijn omdat je dan (onbewust) meer eet dan eigenlijk verstandig is.
In hasj en wiet zit de werkzame stof THC, tetrahydrocannabinol. Dit stofje zorgt voor de high en is de reden dat cannabis recreatief gebruikt wordt. Bijkomende effecten zijn vaak euforie, gevoel van bovenmatig geluk, innerlijke rust en vreetbuien (eetkick). Ook werkt het als afrodiciacum.
Cannabidiol, CBD, is het niet psycho-actieve element van cannabis, hier wordt je dus niet high van. De werking is onder andere ontstekingsremmend, remmend op het afweersysteem, pijnverlagend, angstreducerend en rustgevend. Daarnaast zou het helpen bij bepaalde vormen van kanker. Dit is de cannabis die medicinaal gebruikt wordt, en die je sinds enige tijd ook in allerlei vormen bij de drogist in het schap vindt.
Cannabisproducenten in Canada
Er zijn zo’n 120 gelegaliseerde cannabisproducenten in Canada. Voor de legalisering van het recreatieve gebruik hebben zij zich al voorbereid door de productie op te schroeven. Een aantal bedrijven hebben de nieuwe wetgeving aangegrepen om de beurs op te gaan, andere producenten waren al beursgenoteerd. Wat ze gemeen hebben is dat de koers over het algemeen, nadat het nieuws van de legalisering bekend werd, omhoog schoot.
Dat er vraag is naar handelen in cannabisaandelen blijkt wel uit die koersstijgingen. Beleggingsapp Robin Hood, dat vooral gebruikt wordt door millenials, kondigde per 1 februari 2019 aan dat het beleggen in aandelen Aurora (een cannabisproducent) populairder was dan Apple. Vanaf november 2018 stond Apple met een dikke 200.000 Robin Hood gebruikers bovenaan, maar is sindsdien voorbijgestreefd door Aurora, dat begin februari 2019 bij bijna 250.000 Robin Hood gebruikers in de portefeuille zit.
Tilray
Tilray was één van de eerste producenten van cannabis voor medische doeleinden die in Canada een licentie hiervoor verkregen. Naast levering binnen Canada leveren ze hun producten wereldwijd, zo waren ze de eerste die legaal cannabis exporteerden vanuit Noord Amerika naar Australië, Nieuw Zeeland en Europa (waar het in de UK, Duitsland, Kroatië, Tsjechië en Cyprus geleverd wordt en waar het in Portugal geproduceerd mag worden). Ook Chili, Argentinië en Zuid Afrika nemen producten af van Tilray.
Ondanks dat het bedrijf dus al jaren bestaat, ging het pas 26 juli 2018 naar de beurs. Tilray is geregistreerd aan de NASDAQ en bij introductie was een aandeel $22 waard. Op de piek in het najaar van 2018 was een aandeel $143 waard en de koers schommelt in de beginmaanden van 2019 rond $80 en lijkt al weken redelijk stabiel. De marktwaarde van het bedrijf is in februari 2019 dan ook 7,28 miljard dollar.
Canopy Growth
De visie van Canopy Growth liegt er niet om, ze willen de nummer 1 cannabis producent ter wereld zijn. In het hele proces, van innovatie tot het op de markt brengen, ze zeggen van alle markten thuis te zijn. Het bedrijf heeft wereldwijd vestigingen. Buiten Canada en de VS hebben ze verschillende vestigingen in Zuid-Amerika, in Portugal, Duitsland, Denemarken, Tsjechië, Zuid Afrika en Australië. Ze produceren vooral cannabisproducten voor medisch gebruik.
Het bedrijf was in 2014 de eerste cannabisproducent dat in Noord Amerika naar de beurs ging en bij introductie was het aandeel $6,17 waard. Kort na de introductie zakte de waarde naar zo’n $2 waar het jaren schommelde, tot het eind 2016 weer een stijging inzette richting $7 à $8 per aandeel. De laatste dag van 2017 sloot het aandeel zelfs af op $27,39, wat het resultaat is van een gestage en stabiele stijging. Op het hoogtepunt in de zomer van 2018, toen het goede nieuws in Canada bekend werd, was het aandeel zelfs $50 waard, om daarna weer even te kelderen naar zo’n $27 en sinds december 2018 weer een stijging heeft ingezet waarbij het nu, februari 2019, schommelt tussen de $45 en $50. De marktwaarde van Canopy Growth is bijna 15 miljard dollar.
Aphria
Deze Canadese producent van cannabisproducten, wederom veelal voor medisch gebruik, heeft begin 2019 een vijandig bod van concurrent Green Growth afgeslagen en gaat dus voorlopig op zichzelf verder. Aphria produceert per jaar 255.000 kilo cannabisproducten, en is daarmee de derde grootste. Ze hebben in 5 jaar tijd nuttige contracten weten te sluiten en hebben een dicht netwerk van verkooppunten in Canada.
In maart 2015 ging Aphria naar de beurs. Een aandeel kostte destijds $0,725 en werd onder andere geregistreerd aan de NYSE. Dit liep langzaam op naar een piek eind 2017, toen de koers sloot op $15 op oudjaarsdag. Na nog een paar dagen stijgen werd een daling ingezet, waarna in de zomer van 2018, toen bekend werd gemaakt dat Canada cannabis ging legaliseren, de koers die redelijk stabiel rond $7 tot $8 lag, steeg tot $15. Het nieuws van de eventuele overname zorgde vervolgens tot een behoorlijke dip in december 2018, waar de koers naar $5 daalde. Langzaamaan is het herstel ingezet, en in februari 2019 tekenen we een koers van ruim $9 op. De marktwaarde ligt dan op ruim 2 miljard dollar, nog wel flink onder de concurrenten die we eerder noemden.
Cronos Group
Ook deze cannabisproducent richt zich voornamelijk op medisch gebruik van marihuana en cannabisolie maar verkoopt ook producten voor recreatief gebruik, sinds dit is toegestaan in onder andere Canada. Van alle producenten is deze de meest ondoorzichtige, al beweren ze wel wereldwijd te opereren. Maar hoe wat en waar is niet zomaar te vinden.
Wel is bekend dat Cronos Group in oktober 2016 naar de beurs ging en onder andere aan de NASDAQ genoteerd staat. Bij introductie was een aandeel $0,24 waard, wat vrij snel steeg naar $1 en later naar $2, de koers die het een jaar na introductie behaalde. De koers bleef vervolgens een aantal maanden tussen $2 en $3 dollar, tot het eind 2017 een spurt inzette en het jaar sloot op $8,48. Tot in de zomer van 2018 schommelde de koers vervolgens tussen $5 en $9 waarna ook hier het Canadese nieuws positief uitpakte. Inmiddels is de koers gestegen tot ruim $20, een absolute piek voor Cronos, in februari 2019. De marktwaarde is bijna 3,5 miljard dollar. En dat is bijna de helft van bijvoorbeeld Tilray.
Aurora Cannabis
Bij Aurora leidt het geen twijfel wat het bedrijf doet, het is duidelijk een producent van cannabis. Sinds 2016 brengt het medicinale cannabis op de Canadese markt. Ook voor Aurora geldt dat er, naast productinfo, weinig te vinden is over wat ze nu precies doen, en waar ze eventueel vestigingen hebben of waarnaartoe ze exporteren.
Het aandeel, dat onder andere geregistreerd staat aan de NYSE en aan de beurs van Toronto, werd in oktober 2016 geïntroduceerd met een waarde van $2,25. Tot eind 2017 was de koers stabiel tussen de introductiewaarde en $3, het jaar werd echter afgesloten op $13,16, een forse stijging dus in de laatste maanden van 2017. Tot augustus 2018 daalde de koers vervolgens gestaag, met als dieptepunt een koers net boven $6. Het goede nieuws in Canada leverde ook voor Aurora een opleving op, met een piek van $13,71 in oktober. Daarna daalde de koers toch weer, en lijkt zich in februari 2019 te stabiliseren rond $10. Met een marktwaarde van net iets meer dan $1 miljard is dit nog de kleinste van de vijf, maar zoals al eerder gezegd, hebben Robin Hood gebruikers vertrouwen in Aurora en is het daar het nummer 1 aandeel.
De toekomst van cannabisaandelen
We zien dus vooral stijging in de koersen van cannabisaandelen. Dit hangt vaak wel samen met nieuws. Zo zie je dat de koersen tot de zomer van 2018 stabiel bleven of daalden, en toen Canada de legalisering van recreatief gebruik aankondigde, stegen de koersen weer. Overnamegeruchten doen geen goed, evenals de geruchten dat er tekorten zouden ontstaan.
Toch mogen we in februari 2019 vooral rekenen op groene cijfers als het gaat om de aandelen van cannabisproducenten.
Een naam die we in de gaten mogen houden is Ignite. Dit is het nieuwste project van Dan Bilzerian. Doet die naam een belletje rinkelen? De voormalige Navy SEAL rekruut (hij kwam niet door de trainingen heen en moest dus noodgedwongen stoppen) maakte naam als pokerspeler. Hij zou forse bedragen hebben gewonnen. Sinds enkele jaren kennen we hem uit de media, hij speelde wat filmrollen maar maakt vooral naam op Instagram. Vader Bilzerian heeft geld genoeg, dus Dan kan smijten met geld. Het laatste ‘wapenfeit’ is dat hij met zijn vader en broer naar Armenië gaat om de Armeense nationaliteit te verkrijgen en zich aan te sluiten bij de krijgsmacht. En nu heeft hij zich dus gericht op de cannabisindustrie. Benieuwd hoe dat gaat lopen…
[…] in cannabisaandelen is dus hot, en zal dit de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid dan ook wel blijven. Cannabis […]