Wall Street. Misschien wel de bekendste straat ter wereld, vrijwel iedereen weet meteen waar je het over hebt. Als je New York bezoekt is het één van de bezienswaardigheden in het rijtje. Dus naast Times Square, Ellis Island en het Vrijheidsbeeld, de plek waar voorheen de Twin Towers stonden en nu Freedom Tower te bewonderen is, en alle andere wijken, buurten, straten en bezienswaardigheden, hoort Wall Street er net zo goed bij. In Nederland hebben we Beursplein, waar de AEX beurs gevestigd is, op Wall Street zit de New York Stock Exchange. En het is daarmee misschien wel hét financiële hart van de wereld. Tijd om eens wat meer te weten te komen over deze straat in Lower Manhattan.
Hoe is Wall Street ontstaan?
Wall Street ligt in Lower Manhattan, het zuidelijke deel van het eiland dat het hart van New York vormt. Tegenwoordig staat de naam bijna synoniem voor de Amerikaanse financiële wereld, maar dat is niet altijd zo geweest.
De naam komt voort uit het Nederlandse verleden van New York, toen Nieuw-Amsterdam geheten. Het werd oorspronkelijk Waalstraat of Walstraat genoemd. Waar de naam precies vandaan komt is niet bekend, het kan zijn dat deze afstamt van de wal die de Nederlanders bouwden om buitenstaanders buiten de vestingsplaats te houden. Maar het zou ook kunnen verwijzen naar de Walen (Belgen), er waren er 30 aanwezig onder de kolonisten die in 1624 op het schip ‘Nieuw Nederlandt’ Europa verlieten.
In 1664 veroverden de Engelsen Nieuw-Amsterdam en na wat geharrewar werd het in 1674 definitief overgedragen aan de Engelsen en werd het New York. Walstraat/Waalstraat werd hernoemd naar Wall Street en zo kennen we de straat, ruim 340 jaar na dato, nog steeds.
Start van het financiële district rondom Wall Street
In 1817 was een kamer aan Wall Straat 40 het eerste permanente hoofdkantoor van de New York Stock Exchange (NYSE). Dit gebeurde nadat in 1792 al de Buttonwood Agreement werd getekend onder een boom voor Wall Street 68. Deze overeenkomst werd getekend door 24 aandelenhandelaren en dit was het begin van de in 1817 opgerichte New York Stock & Exchange Board, dat in 1863 werd hernoemd naar New York Stock Exchange. Het begon dus relatief klein, maar inmiddels is Wall Street het financiële hart van Amerika, en heet het omliggende gebied niet voor niets het Financial District.
Het hoofdkantoor van NYSE is dan weliswaar niet meer gevestigd op Wall Street, maar op Broad Street, een zijstraat, de beursvloer is nog steeds gevestigd aan de beroemde straat. Overigens is NYSE nog een van de weinige beurzen die met een fysieke beursvloer werkt, waar de meeste beurzen tegenwoordig veelal digitaal werken. Dat neemt niet weg dat de beurs qua marktkapitalisatie de grootste ter wereld is, en in aantal noteringen en verhandelde aandelen enkel de NASDAQ voor zich heeft.
Daar waar de beurs zich vestigt, heeft vaak een enorme aantrekkingskracht op andere financiële instellingen. Banken, investeringsmaatschappijen etc lijken te denken dat hoe dichter bij de bron, hoe beter ze kunnen werken. Vandaar dat er rondom een beurs vaak een financieel centrum ontstaat, en dat is in Manhattan niet anders. Op en rondom Wall Street tref je dan ook verschillende financiële instituten en andere grote bedrijven aan.
Ligging van Wall Street
Wall Straat wordt omgeven door wolkenkrabbers, waarvan er sommige aan de straat zelf gevestigd zijn. De straat is zo’n 800 meter lang en kent drie metrostations om alle zakenmensen van en naar hun werkplek te vervoeren. In het noorden kruist Wall Street Broadway, in het zuiden loopt de straat uit op FDR Drive, de Franklin D. Roosevelt East River Drive. Aan de overkant van FDR ligt het water en de veerpontterminal Wall Street.
Omdat er zoveel hoge gebouwen op en om Wall Street liggen, ligt de straat vrijwel altijd in de schaduw. De zon krijgt hier weinig kans om zich op straat te laten zien, daarom wordt de straat en zijn omgeving ook wel de ‘canyons van New York’ (grotten van New York) genoemd.
Architectuur aan Wall Street
Wall Street is, en dat zie je als je erdoor heen loopt, een mengeling van nieuwe gebouwen, wolkenkrabbers en historische gebouwen. Aan de straat ligt zelfs een kerk, Trinity Church, verborgen tussen de wolkenkrabbers.
Ook ligt er het eerste Capitool van de Verenigde Staten van Amerika, Federall Hall. Het oorspronkelijke gebouw was een stadhuis, gebouwd in 1700, in 1788 werd het verbouwd tot Federall Hall waar een jaar later George Washington als eerste president van de VS werd geïnaugureerd. In 1812 werd het oorspronkelijke gebouw gesloopt en opnieuw gebouwd, een deel van het oude gebouw is wel bewaard gebleven en nog steeds te zien, waarna het in 1842 opende als eerste douanekantoor in de VS. IN 1862 verhuisde de douane waarna het gebouw als goudopslag werd gebruikt, tot 1920. Inmiddels is het een museum en is het een historisch gebouw.
Aan 55 Wall Street ligt het National City Bank Building, ooit een bankgebouw, later een hotel (The Regent Wall Street Hotel) en sinds 2003 een appartementencomplex. Er wonen dus ook mensen aan Wall Street (wat voor sommigen misschien wel een bucketlist item is). Een studio kost zo’n $650.000 voor 50 tot 60 m2. Een appartement van iets meer dan 100m2 kost je 1,2 miljoen dollar.
Op de hoek met Broadway, tegenover Trinity Church, staat de wolkenkrabber 1 Wall Street. Dit was voorheen een kantoor, maar is in 2014 voor $585 miljoen verkocht aan Macklowe Properties dat het laat ombouwen tot appartementen. De verkoop begon eind 2018, in het najaar van 2019 moeten de eerste woningen worden opgeleverd.
Bedrijven op Wall Street
Wall Street was dus ooit dé plaats waar NYSE, de New Yorkse beurs, gevestigd was. Nu is het hoofdkantoor nog steeds letterlijk om de hoek te vinden, en de beursvloer waar het handelen zich afspeelt, is ook nog steeds op Wall Street gevestigd. Maar in de loop der tijd hebben zich meerdere (financiële) bedrijven zich aan dé financiële straat van New York gevestigd.
Het Amerikaanse hoofdkantoor van de Deutsche Bank zit aan de beroemde straat, en heeft er ook een bankkantoor aan Wall Street 60. Je kunt als bezoeker het pand gewoon in, op de begane grond kun je dan even rondkijken en bij één van de kiosks terecht, zoals Starbucks.
Helemaal aan het ‘einde’ van Wall Street, bij South Street en FDR Drive, staat een wolkenkrabber in Art Deco stijl, 120 Wall Street. Hier zitten sinds de jaren ’90 vooral non profit organisaties, maar Lavazza Premium Coffees in is het gebouw te vinden.
Halverwege het eerste blok vinden we misschien wel het meest kenmerkende gebouw van Wall Street, nummer 14. Tegenover de NYSE, is dit een wolkenkrabber met een uniek uiterlijk. Ooit was dit de Bankers Trust Company Building, inmiddels huisvest het appartementen en kantoorruimtes waar onder andere Barclays, T.J. Maxx (outlet-warenhuis) en Starbucks te vinden zijn.
Nog zo’n kenmerkende wolkenkrabber is te vinden op 40 Wall Street, ooit kortstondig het hoogdte gebouw ter wereld met 282,5 meter. In 1995 werd het gebouw gekocht door Donald Trump, het staat nu dus bekend als één van de Trump Buildings. Er zit onder andere een kleuterschool, een apotheek, een pizzeria en een filiaal van Western Union in het pand.
In de andere panden zijn bankkantoren van onder andere Chase Bank, TD Bank, Bank of America en Citibank gevestigd. Op elke straathoek vind je uiteraard een Starbucks, en er is genoeg eten te vinden in kiosken of bij straatventers. Je kunt er naar de kapper, er zijn verschillende parkjes te vinden om je lunch te nuttigen, het Holiday-Inn heeft er een hotel en natuurlijk is er een postkantoor en een FedEx.
Daarnaast kun je er bijvoorbeeld ook bij een goudbeurs (Gold-Investment) terecht en zijn er diverse investeringsmaatschappijen te vinden in de verschillende wolkenkrabbers. Maar toch lijkt het erop dat veel bedrijven niet op Wall Street meer zitten, maar in de omliggende straten. Heeft misschien ook iets te maken met de prijzen van grond of panden. Wall Street lijkt meer een uithangbord te zijn geworden, een toeristische trekpleister.
De magie van Wall Street
Waarom spreekt Wall Street dan nog wel steeds tot de verbeelding? Dat komt mede door hoe de straat wordt neergezet in films en televisieseries. Als het moet gaan om de financiële wereld, dan is Wall Street de perfecte achtergrond. De meest bekende film is uiteraard The Wolf of Wall Street, waarin Leonardo DiCaprio de beurshandelaar Jordan Belfort speelt. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, waarbij Belfort uiteindelijk in de cel beland voor fraude. De film is een hit en wint onder andere twee Golden Globes (al weet de film geen van de 5 Oscarnominaties te verzilveren).
Iedereen die de film heeft gezien zal zich vast Leonardo en Matthew McConaughey herinneren die als gorilla’s op de borst slaan en ondertussen grommen en roepen als apen. De film staat voor alles wat we over Wall Street, of de beurs, denken te weten. Snelle jongens in pak, die je een oor aannaaien waar je bij staat. Schreeuwend op de beursvloer, in de ban van de aandelenkoersen. En in de jaren ’80 en ’90 was dat misschien ook wel een beetje zo. Het gevoel dat het niet op kon, bijzijn is meemaken en een fear of missing out maakten dat vele mensen dol werden van de beurs.
Maar in werkelijkheid zullen de meeste investeerders, beleggers en beheerders een stuk beheerster zijn. Het gaat vaak om veel geld, en er zullen echt wel uitschieters zijn, maar je hebt meer aan een berekende investeerder die beheerst met je geld om gaat, dan om de luidruchtige hoofdrolspeler uit The Wolf of Wall Street die per minuut meer geld opsnuift dan jij en ik verdienen.
De film Wall Street uit 1987 met Charlie Sheen en Michael Douglas laten eenzelfde beeld zien, en werd in 2010 gevolgd door Wall Street: Money Never Sleeps waarin Charlie niet langer meespeelt. Hier gaat het minder over de gekte op de beurs, maar meer over het gevaar van louche hedgefundmanagers.
Uiteraard is Wall Street het decor van vele films (zelfs Die Hard maakt een referentie naar de straat, als de overvaller het Federal Bank Building wil gaan overvallen) en televisieseries. Daardoor komt het dat de straat synoniem staat voor de Amerikaanse financiële markt en de Amerikaanse beurs.
De verhalen over Wall Street
Het bekendste verhaal rondom Wall Street is veruit het verhaal van Jordan Belfort. Dit is vooral te danken aan The Wolf of Wall Street. Maar de straat is omgeven door meer ‘sleaze and dirt’ en is vaak het onderwerp of decor van spannende verhalen.
The Wall Street Journal, dé zakelijke en financiële krant van Amerika en ver daarbuiten, bracht in 2013 het verhaal naar buiten dat beurshandelaren betaalden om als eerste inzage te krijgen in data over het sentiment van consumenten. Zij kregen deze data van Thomson Reuters 2 seconden voordat het breed naar buiten werd gebracht. Deze 2 seconden gaf de snelhandelaren het voordeel om net voordat de koersen veranderden, te handelen.
ConvergEx, een service provider voor het afhandelen van transacties, werd in 2013 aangeklaagd vanwege het frauduleus te veel laten betalen van hun klanten. Ze rekenden verborgen kosten waardoor klanten voor miljoenen werden opgelicht. Ze kochten de zaak af met een boete van 150 miljoen dollar en twee medewerkers kregen een celstraf.
Om Wall Street, en de handelaren die daar werken, hangt een lucht van oplichting. Handelaren geven zelf toe (vaak nadat ze gepensioneerd zijn) dat ze wel eens handelden met voorkennis. Waarom? Omdat iedereen dat zogezegd deed. Zelfs Goldman Sachs, een grote investeringsbank, verkocht hypotheekgaranties die gedoemd waren om te mislukken, maar schuilde zich achter het motto ‘God’s werk’.
Wall Street is nog steeds een door mannen gedomineerd domein. Vrouwen zijn hier nog steeds nauwelijks doorgedrongen en de mannen verbergen over het algemeen niet hoe minderwaardig zij over het andere geslacht denken. Dit zie je ook terug in The Wolf of Wall Street trouwens. En als we de verhalen mogen geloven, speelt dit op de dag van vandaag nog steeds.
Is het alleen maar kommer en kwel aan Wall Street?
Als het gaat om geld, doen mensen soms rare of domme dingen. Vooral als ze het idee hebben dat ze snel veel geld kunnen verdienen. Dat is de aantrekkingskracht van de beurs. En dat is ook de aantrekkingskracht van fraude. Tenzij je het voor een ander moet doen (als je afgeperst wordt ofzo), staat snel geld verdienen met stip op nummer 1 qua redenen om het te doen.
Vaak wordt daarbij voorbij gegaan aan het leed dat de slachtoffers hierdoor hebben. Of wordt het gebagatelliseerd. Want de gedupeerde heeft toch geld genoeg, een paar miljoen meer of minder maakt toch niet uit? En als de gedupeerde een bedrijf is, is het toch minder erg, want dan raak je niemand persoonlijk?
Hoe dichter je bij het vuur zit, hoe makkelijk het lijkt om de fout in te gaan. En als het niet jouw geld is wat kan verdampen als water voor de zon, is het ook makkelijker om mee te speculeren. Als het misgaat, kost het jou zelf amper iets, toch? Het is daarom dat er om Wall Street zo’n sfeer van fraude hangt.
Maar ga eens als toerist naar de straat, en je proeft alleen de haast, de drukte, het stadse leven. Zoals je dat in heel Manhattan voelt. Misschien moet je de beroemde gebouwen binnen gaan, of de beruchte beursvloer van de NYSE op kunnen lopen om het echte sfeertje mee te maken. Maar dat is ons gewone stervelingen helaas meestal niet gegund. We moeten het dus doen met de verhalen die we horen, de films die we zien en de dingen die we lezen. Maar weet dat verhalen meestal aangedikt zijn, films zwaar overdreven worden omdat anders niemand het interessant vindt, en een krant alleen schrijft wat gelezen wordt. En dat het misschien dus allemaal wel meevalt.
[…] En het is dus ook niet vreemd dat indexfondsen die investeren in bedrijven in de cybersecurity, het buitengewoon goed doen. Bij Plus500 kun je daarom ook handelen in het BITA index fonds. BITA staat voor BITA US Cybersecurity Giants Index en is een fonds dat bestaat uit aandelen in de top 25 grootste cybersecuritybedrijven in de USA. […]
[…] aandeel, dat onder andere geregistreerd staat aan de NYSE en aan de beurs van Toronto, werd in oktober 2016 geïntroduceerd met een waarde van $2,25. Tot […]
[…] vooral online handelen op een beurs, is het een stuk rustiger geworden op de beursvloer. Waar Wall Street ooit het middelpunt van handelen op de beurs wereldwijd was, is het nu een zakendistrict geworden, […]
[…] aandeel, dat onder andere geregistreerd staat aan de NYSE en aan de beurs van Toronto, werd in oktober 2016 geïntroduceerd met een waarde van $2,25. Tot […]