Sinds we tegenwoordig vooral online handelen op een beurs, is het een stuk rustiger geworden op de beursvloer. Waar Wall Street ooit het middelpunt van handelen op de beurs wereldwijd was, is het nu een zakendistrict geworden, en het hoofdkantoor van de New Yorkse beurs is niet eens meer gevestigd aan de wereldberoemde straat. Maar nog steeds heeft elke beurs een fysieke locatie, welke tegenwoordig vaak (deels) opengesteld is voor bezoekers.
Euronext Amsterdam
Onze eigen AEX (Amsterdam Exchange) is sinds 2000 samengegaan met de beurzen van Parijs (ParisBourse) en Brussel (Brussels Exchanges) en heet sindsdien Euronext. Inmiddels zijn ook de beurzen van Lissabon (Bolsa de Valores de Lisboa e Porto) en het Londense LIFFE in 2002 toegevoegd en in 2017 werd de Ierse beurs (Irish Stock Exchange) overgenomen. Het bod op de Noorse beurs (NOK) is inmiddels ook een feit maar daar is nog geen uitsluitsel over.
Het hoofdkantoor van Euronext vinden we in Amsterdam op Beursplein 5, waar voorheen ook de beursvloer van de AEX gevestigd was. Inmiddels is het monumentale pand, uit 1913 en ontworpen door Jos Cuyper, open voor bezoek. Ze noemen dit de Amsterdam Exchange Experience en je kunt hier een rondleiding krijgen. Er zijn twee opties: elke eerste woensdag van de maand kun je om 11.00 voor €7,50 per persoon een individuele rondleiding van ongeveer een uur volgen. Groepen van maximaal 25 personen kunnen op aanvraag elke werkdag een rondleiding krijgen, de kosten bedragen €125 per groep.
NYSE:ICE
De New York Stock Exchange (NYSE), dat in 2013 in handen kwam van de Intercontinental Exchnage (ICE) is de grootste aandelenbeurs ter wereld als je kijkt naar marktkapitalisatie. Het hoofdkantoor van de beurs vinden we niet langer (sinds 1903 al niet meer) aan Wall Street maar een stukje verderop op Broad Street 18 (niet te verwarren met Broadway, het is ooit drama op de beurs maar het is geen musical).
Hét kenmerk van de beursvloer van de NYSE is het rinkelen van de bel. Vroeger was dit een Chinese gong, tegenwoordig een messing bel. Deze wordt elke werkdag om 9 uur in de ochtend en 4 uur ’s middags geluid, ten teken dat er gehandeld mag worden of dat men niet meer mag handelen. Voor 9.00 uur en na 16.00 mag er namelijk niet meer gehandeld worden.
Voor 9/11 was de beursvloer open voor publieke rondleidingen. Na de veiligheidsmaatregelen die getroffen zijn na de aanslagen, die vlakbij Wall Street plaatsvonden, is de beveiliging aangescherpt en kun je het kenmerkende gebouw aan Broad Street alleen nog van de buitenkant bewonderen. Wel worden er vele tours door het financiële district gegeven, waarbij ook veel over de geschiedenis van de beurs verteld wordt.
London Stock Exchange
Het Londense LIFFE is dan overgenomen door Euronext, de beursvloer van Londen is nog steeds zelfstandig. Er zijn wel ooit overnamemogelijkheden besproken, ook door de Duitse Börse maar door de hoge eisen van LSE is daar nooit iets van gekomen. Inmiddels heeft de London Stock Exchange wel Borsa Italia overgenomen in 2007 en is een deel van de aandelen van LSE korte tijd in handen geweest van NASDAQ, die de aandelen binnen een jaar alweer verkocht aan Borse Dubai.
Aan de Londense beurs zijn naast veel Engelse bedrijven ook veel internationale bedrijven genoteerd, wat het één van de grotere beurzen maakt. Welke invloed de Brexit daarop gaat hebben is nog nie bekend, maar het zou kunnen betekenen dat Europese bedrijven zich bij een andere beurs gaan laten noteren als alles straks geregeld is.
De LSE verhuisde in 2004 van de Stock Exchange Tower in Threadneedle Street naar een nieuw complex aan het Paternoster Square, op de hoek met Treadneedle. Het nieuwe pand staat naast het fameuze St Paul’s Cathedral. De Londense beurs is behoorlijk commercieel, zowel in het pand in Londen als bij de beurs in Milaan kun je ruimtes huren voor zakelijke gelegenheden als vergaderingen, symposiums of andere events.
Voor een afvaardiging van bepaalde organisaties wordt de beursvloer op aanvraag opengesteld voor bezoek. Dit bezoek is niet even snel in en uit, dit duurt minimaal 4 uur en wordt op maat voor je samengesteld. Je krijgt veel informatie over de geschiedenis van de beurs maar ook training over hoe de beurs nu werkt. Er is gelukkig ook ruimte voor een fotomoment.
NASDAQ
Misschien wel de jongste beurs wereldwijd, maar qua verhandelde fondsen de grootste. Sinds 1971 kun je aan de NASDAQ handelen in aandelen in technologiebedrijven. NASDAQ is een afkorting voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations en wordt ook wel een schermenbeurs genoemd. De handel vindt namelijk geheel elektronisch plaats, als eerste beurs ter wereld werden alle handelingen volledig automatisch door computers afgehandeld in plaats van door mensen.
Het hoofdkantoor van de NASDAQ vinden we wel in het hart van de musicalstraat van New York, aan Broadway nummer 165 in het One Liberty Plaza is waar de magie van NASDAQ plaatsvindt. Aangezien er hier vooral gehandeld wordt in aandelen van technologiebedrijven zal het je wellicht niet verbazen dat je hier de aandelen van een aantal tech-reuzen vindt:
- Amazon
- Alphabet Inc (het moederbedrijf van Google)
- Apple
- Microsoft
- Netflix
Maar ook onze eigen ASML en bedrijven als Starbucks, Vodafone en Mattel (van de barbies) staan genoteerd aan de NASDAQ.
De daadwerkelijke beursvloer van NASDAQ is niet (meer) te bezoeken, wellicht onder invloed van de maatregelen na 9/11 die hier letterlijk om de hoek plaatsvonden. Maar op Times Square heeft NASDAQ een event space, MartketSpace genaamd, waarbij je uitkijkt over het beroemde plein en waar je ruimtes kunt huren voor allerlei evenementen. Er is zelfs een televisiestudio aanwezig die je kunt huren, en een bel ceremonie is ook mogelijk. Ook kun je hier handelen in cannabis aandelen.
Tokyo Stock Exchange
Samen met de Osaka Exchange, Japan Exchange Regulation en Japan Securities Clearing Corporation is de Tokyo Stock Excange (TSE) onderdeel van de Japan Exchange Group (JPX). De TSE is de derde beurs ter wereld qua grootte en belang, na NYSE en NASDAQ, en de grootste in Azië. De beurs dateert al van 1878 en is gevestigd midden in het financiële district in Tokyo.
In tegenstelling tot de Westerse beurzen is de Tokyo Stock Exchange, tevens het hoofdkantoor van JPX, gewoon open voor publiek. Elke werkdag ben je welkom van 9.30 tot 16.00 u en de entree is gratis. Elke werkdag is er om 13.00 en 14.00u een tour onder begeleiding van een Engelssprekende gids te volgen, deze duurt een uur en je moet deze van te voren reserveren, maar ook dit is kosteloos. Verder is er een spel te spelen, waarbij de beurshandel wordt gesimuleerd. Ook hieraan zijn geen kosten verbonden en dit spel wordt meerdere keren per dag aangeboden, dit duurt een half uur.
Hong Kong Stock Exchange
Een andere grote Aziatische beurs is de beurs van Hong Kong. Ondanks dat China veelal niets van het westen moet hebben, is Hong Kong redelijk westers georiënteerd en dus is de beurs daar behoorlijk succesvol. Het is de tweede beurs van Azië qua grootte. De Chinese beurs wordt beheerd door Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEx) en werkt samen met de Shanghai Stock Exchange en Shenzhen Stock Exchange. HKEx heeft in 2012 de London Metal Exchange overgenomen.
De beurs in Hong Kong is gevestigd op een terrein dat nog het meest weg heeft van een campus. Naast de beursvloer heeft HKEx hier een eventruimte, de HKEx Connect Hall, waar je conferences, seminars of launch parties kunt geven, maar er is ook een Cocktail Area voor het houden van cocktailparty’s. Je kunt ook een aanvraag indienen om de HEKx hal doordeweeks als group te bezoeken, zonder dat je direct een ruimte huurt. Dit moet je minimaal 3 weken van te voren aanvragen en wat er dan precies te doen of zien is, is niet bekend. Wel is er een financieel museum gevestigd in de Connect Hall dus wellicht mag je daar dan naar binnen.
Wel is er op de beursvloer een Public Viewing Room, welke elke werkdag open is van 9.30u tot 17.00u. Hier staan twee PC’s waarop je informatie kunt opzoeken en er zijn educatieve materialen beschikbaar. Je hebt hier wel zicht op de beursvloer, maar hou er rekening mee dat tegenwoordig veel automatisch gaat.
Welke beurs wil jij wel eens bezoeken?
In Londen maken ze heel wat werk van je bezoek, maar dit moet dan wel in een zakelijke setting zijn. Het ziet er niet uit dat het de bedoeling is dat jij als toerist even een kijkje komt nemen. In Japan zijn ze daarin het meest makkelijk, daar mag je de hele week (doordeweeks) vrijwel de hele dag binnenkomen, kijken, een tour volgen en zelfs een interactief spel spelen, en dat zonder kosten.
Onze eigen Amsterdamse beurs stelt de deuren ook open, al is het beperkter. Na de aanslagen van 9/11 zijn vrijwel alle overheidsgebouwen en andere belangrijke plekken niet meer openbaar toegankelijk. Je kunt dus helaas de beursvloeren van NASDAQ en NYSE niet meer aanschouwen. Het scheelt dat de chaos die er vroeger was en wat het kijken écht de moeite waard maakte, er toch niet meer zo te zien is. De NASDAQ speelt commercieel gezien wel in op de behoefte van mensen om de actie zelf mee te maken, door op een aparte locatie ruimtes aan te bieden voor diverse events, kun je toch zeggen dat je bij de NASDAQ bent geweest.
Uiteraard zijn er wereldwijd nog veel meer beurzen, maar dit zijn de grootste en belangrijkste beurzen wereldwijd.
[…] Binnen het groter zakelijk segment is Palo Alto Networks bekend, zij bieden firewall diensten in combinatie met cloudoplossingen aan die veelomvattend zijn op het gebied van digitale veiligheid. Ze hebben 60.000 zakelijke klanten in 150 landen, waaronder 85 bedrijven uit de Fortune 100. Naast beveiliging doen ze ook aan Threat Intelligence, waarmee ze aanvallen proberen te voorspellen en voorkomen door o.a. naar patronen binnen netwerken etc te kijken. Palo Alto is genoteerd aan de NYSE. […]
[…] straat. Overigens is NYSE nog een van de weinige beurzen die met een fysieke beursvloer werkt, waar de meeste beurzen tegenwoordig veelal digitaal werken. Dat neemt niet weg dat de beurs qua marktkapitalisatie de […]
[…] De Forex markt is 24/7 geopend, geld moet namelijk op elk gewenst moment verhandeld kunnen worden. Voor particulieren geldt dat je […]