Olie werd ooit wel eens het zwarte goud genoemd. Landen die deze zwarte vloeistof produceerden waren stinkendrijk. Er kwam met enige regelmaat een uitspraak van de OPEC die zorgde voor heftige bewegingen in de oliekoers. Recent is het echter totaal omgekeerd en is er zelfs tijdelijk een negatieve olieprijs geweest!
Maar wat voor invloed heeft deze negatieve koers eigenlijk en hoe moeten we als traders hier mee omgaan?
De prijs van olie
Vaak wordt er gesproken over de prijs van olie, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Een koers van $50 klinkt leuk, en voor handelaren is dat vaak ook voldoende om te weten. Een trader speculeert vooral op een stijging of een daling van de koers. Maar wat krijg je nu eigenlijk als je olie koopt voor een koers van $50?
Als je olie koopt, koop je dit in de vorm van ‘barrels', oftewel vaten. Er zit bijna 159 liter in een vat en deze koop je dus voor bijvoorbeeld $50, of de huidige prijs van zo'n 30 dollar.
Maar wat moet je in hemelsnaam met een vat olie als particuliere of institutionele belegger? Ga je die thuis neerzetten en later weer verkopen? Nee dit zal niet gebeuren en dus zul je nooit overgaan tot fysieke aanschaf van een vat olie, maar handel je in termijncontracten op de olieprijs, ook wel futures genoemd.
Olie futures hebben een looptijd (maandelijks) en als je deze niet verkoopt voor het einde van de looptijd ben je verplicht om de fysieke levering te regelen. Recent kregen we hier een extreem voorbeeld van te zien met een negatieve olieprijs. Maar hoe is het mogelijk dat je olie koopt en geld toe krijgt?
De wereldeconomie staat stil vanwege het coronavirus en hierdoor wordt er veel minder olie gebruikt dan er wordt geproduceerd. De vraag is dus veel lager dan het aanbod en dus moet het aanbod worden opgeslagen. Nu zit de opslag wereldwijd overvol en varen en vele mammoettankers op zee vol met olie.
Als je dan net voor het einde van de looptijd van een future nog in het bezit bent van deze future wil je deze kwijt om maar niet met vaten opgezadeld te zijn. Dus het aanbod van oliefutures was enorm groot en niemand wilde deze hebben. Dit zorgde voor de enorme crash in olieprijzen zoals je hieronder ziet.
Verschillende soorten olie
Behalve verschillende maandelijkse futures op de olieprijs heb je ook verschillende soorten olie. De 2 belangrijkste zijn:
- Brent Olie
- WTI Olie
Brent olie
Deze wordt gezien als Europese olie, waarbij de naam Brent afkomstig is uit een olieveld in de Noordzee dat van Shell is geweest. was. De ervaring leert dat een vat van deze olie ongeveer $2 meer waard is dan de Noord Amerikaanse variant. De reden hiervoor wordt gezocht dat deze olie een combinatie is van prijzen van meer dan 12 olievelden en hierdoor een beter indicator is. Hierdoor wordt er ook meer betaald voor deze ‘zekere' olie.
Daarnaast is Brent olie iets minder ‘zoet' met een zwavel percentage van 0.37% ten opzichte van 0.25% voor de WTI olie.
De handel in futures op Brent olie gaat altijd in de vorm van 1.000 vaten olie per future en de koers is genoteerd in US$.
Bij CFD brokers heb je de mogelijkheid om in CFDs op Brent olie te handelen vanaf 20 vaten.
WTI olie
De term WTI staat voor West Intermediate Texas olie en wordt vaak gezien als Amerikaanse olie. De levering van deze olie gebeurt in Cushing dat ligt in de staat Oklahoma. De enorme daling in koersen van olie gebeurde laatst vooral in een maand future van deze WTI olie omdat alle opslag vol zat in Cushing.
De handel in futures op WTI olie gaat altijd in de vorm van 1.000 vaten olie per future en de koers is genoteerd in US$.
Bij CFD brokers heb je de mogelijkheid om in CFDs op WTI olie te handelen vanaf 10 vaten. Hierdoor kun je met een beperkter risico en lager bedrag al speculeren op een stijging of daling van de olieprijs. Om te handelen in de officiële WTI future die is genoteerd op de Nymex futuresbeurs heb je een margin nodig van maar liefst $10.000.
Geld verdienen met handelen in de olieprijs
De oorzaak van de negatieve olieprijs in april '20 ligt in het feit dat een koper van een contract de olie fysiek moet afnemen. Het feit dat de opslag wereldwijd vol zat, en ook de prijzen hiervan extreem duur waren zorgde voor een verkoop-lawine van futures. Met veel aanbod en weinig vraag krijg je dan een crash van de koers!
Deze extreme situatie hebben we de volgende maand niet nogmaals gezien en de ‘rust' lijkt wedergekeerd op de oliemarkt. Het lijkt dus een eenmalig fenomeen, maar het is wel goed om in het achterhoofd te houden.
Overige factoren die de olieprijs in beweging kunnen zetten zijn:
- Wekelijkse olievoorraden in de VS
- Uitspraken van de OPEC
- Onrust in de golf regio
- Economische cijfers
Dit zijn dan ook factoren waarop je kunt inspelen door middel van futures of cfd's op de olieprijs. Onze voorkeur gaat hierbij naar CFD's omdat een rekening bij een aanbieder zonder extra kosten is te openen, de inleg lager is dan voor oliefutures op de futures-markten en ook deze aanbieders beursgenoteerd en betrouwbaar zijn. Onderstaand een overzicht van onze favoriete brokers.
[supsystic-price-table id=54]
Andere manieren om te profiteren van een oliestijging
Behalve rechtstreeks te handelen in de olieprijs kun je uiteraard ook op andere manieren verdienen aan de olieprijs. Er zijn heel veel bedrijven actief in de oliesector en deze profiteren bijna allemaal van een hoge olieprijs.
Het makkelijkste voorbeeld hiervan is Shell dat zowel tankstations heeft, maar ook raffinaderijen in het buitenland. Een hogere olieprijs zorgt bij een dergelijk bedrijf direct voor een hogere winst.
We hebben enkele voorbeelden op een rijtje gezet van bedrijven waar je in zou kunnen beleggen door de aandelen te kopen via je beleggingsrekening. Je kunt uiteraard ook op de koers speculeren van deze aandelen via een CFD broker waardoor je ook voor relatief kleine bedragen en met leverage een grote uitslag kunt krijgen.
- Opslag en transport bedrijven zoals Scorpio Tankers (STNG) en Enbridge Inc. (ENB)
- Aandelen zoals Royal Dutch Shell (RDSA) en Saudi Aramco (SAR)
- Specialistische bedrijven t.b.v. de olie- en gasindustrie zoals Fugro (FUR)
- Olietoeleveranciers zoals Schlumberger (SLB)
[…] Een belangrijke factor om rekening mee te houden als je wilt handelen bij een CFD broker is dat er de mogelijkheid is om dit te doen met een hefboom (leverage). Hiermee koop je met geleend geld je positie in een index, een aandeel of kun je bijvoorbeeld handelen in vaten olie. […]
[…] name de olie-futures het bekendste zijn. Dit zijn best wel bijzondere futures want je krijgt fysiek de olievaten geleverd. Dus weet waar je aan […]