Rendement behalen is vaak het doel als je gaat beleggen, maar ook als je wilt gaan traden op dagbasis of voor een langere periode. Winst maken op je transacties gaat echter nooit zonder risico en daarom zul je de risico's goed moeten begrijpen en mogelijk ook in kaart brengen. Veelal leer je van ervaringen en fouten en daarom is het goed om als startende trader demo accounts te openen bij enkele brokers zodat je in de praktijk echt kunt handelen zonder dat je dit nog geld kost. De fouten die je dan maakt zijn dus zonder financiele gevolgen, en de leermomenten die je oppikt kunnen je in de toekomst helpen om een succesvolle trader te worden. Voor deze blog hebben we een interview gehouden met trader Max, waarbij hij adviezen heeft gegeven die nieuwe handelaren kunnen helpen met risicomanagement.
Spreiding en diversificatie
Spreiding is de belangrijkste regel als je gaat beleggen, maar dit geldt ook voor traden. Verschillende posities zullen los van elkaar bewegen en soms ook tegengesteld bewegen. Hierdoor zal een marktbeweging, bijvoorbeeld een stijging van de aandelenkoersen, zorgen voor verschillende rendementen bij je gekozen trades. Denk bijvoorbeeld aan een long positie op de Duitse aandelenindex (DAX) en een short positie op goud. Vaak is het geval dat goud wordt gezien als veilige haven als beurzen het zwaar hebben. Bij een daling van de aandelenbeurzen zal goud vaak stijgen. Op deze manier heb je een winst op je goud positie, en een verlies op de DAX positie.
Door spreiding is je uiteindelijk mogelijke rendement misschien iets lager, maar met name je verlies zal ook nooit 100% zijn als je een dergelijke positie in neemt. Uiteraard is spreiding door middel van short posities op meerdere aandelenindices ook spreiding, maar de correlatie tussen de aandelen indices is hoog, waardoor deze spreiding in de praktijk niet veel helpt bij het verlagen van je risico.
Denk aan een stoploss
De handel in CFD's biedt je de mogelijkheid om vooraf, of tijdens je positie, een stoploss in te stellen. Dit is een bepaalde koers, of een bepaald verlies, die je vooraf kiest waarbij je positie zal worden gesloten. Hiermee weet je vooraf wat je maximale verlies kan zijn van een trade. Als de koers uiteindelijk je vooraf bepaalde stoploss bereikt zal de broker je positie automatisch sluiten. Hiervoor hoef je dus niet meer achter je computer of mobiele telefoon alles continue in de gaten te houden, maar heb je vooraf je maximale risico (verlies) bepaalt.
Verliezen nemen kan uiteindelijk geld opleveren
Het ultieme doel is uiteraard om elke trade die je inneemt positief af te sluiten. Maar laten we je meteen uit de droom helpen. Dit is onmogelijk, zelfs de beste traders hebben verliesgevende transacties. De kunst is om je winstgevende transacties meer rendement op te laten leveren dan je verliesgevende transacties. Dit zou dus zelfs kunnen zijn dat je maar 2 van je 10 transacties winstgevend hebt, maar dat die 2 samen meer winst opleveren dan 8 verliezende trades. Desalniettemin moet het doel zijn om alle 10 trades winstgevend te krijgen, of minimaal de meerderheid.
Probeer echter je verliesgevende trades op het juiste moment te sluiten en niet in de valkuil te trappen om te hopen dat het wel goed komt. De stoploss kan hiervoor enorm waardevol zijn.
Risico en rendement gaan samen
Een rendement is ergens op gebaseerd. Het is niet voor niets dat aandelen op lange termijn meer rendement opleveren dan staatsobligaties. Dit heeft alles te maken met het risico dat je loopt op je belegging. De algemene gedachte is dat hoe hoger het risico is, hoe hoger het verwachte rendement zal zijn. Dit is uiteraard ook van toepassing bij het traden zoals we dit doen op Traden.nl. Hoe hoger je leverage is bijvoorbeeld hoe meer risico je loopt en ook je verwachte rendement, als je analyse uitkomt, zal een stuk hoger zijn. Bepaal dus goed voordat je een trade uitvoert hoeveel risico je wilt lopen en / of hoeveel rendement je wenst te behalen.
Grootte van transacties
Om een succesvolle trader te zijn moet je verliezen op kunnen vangen. Dit vereist dat je niet teveel risico op je neemt voor een bepaalde transactie. Als je bij je eerste transactie meteen 100% van je kapitaal in gaat zetten dan kan je na een fout meteen al je geld kwijt zijn. Het is dus niet erg om een trade te hebben die fout gaat, maar zorg ervoor dat je niet teveel van je geld in die trade hebt gestopt. Onze trader Max gebruikt maximaal 5% van zijn handels-vermogen om te alloceren naar een trade. Dus stel hij heeft 10.000 euro aan kapitaal om te traden dan gebruikt hij maximaal 500 euro voor een trade. Daarnaast zal hij ook een stoploss zetten op deze trade waardoor het uiteindelijk verlies nooit deze 5% zal bedragen.
Een betrouwbare broker
Misschien wel een van de belangrijkste speerpunten waar je naar moet kijken is je broker. Deze moet betrouwbaar zijn! Het nemen van risico's in de trades is al een groot genoeg risico op zich, maar om ook nog risico te nemen met je broker raden we je zeker niet aan. We hebben enkele brokers goedgekeurd en getest (of laten testen door onze professionele traders) op Traden.nl en deze hebben allen een uitstekend track record als het gaat om betrouwbaarheid. Ons advies om een gratis account te openen bij al deze brokers, om afhankelijk van je transactie de keuze te hebben uit brokers die de test van ons hebben doorstaan.
[supsystic-price-table id=48]
[…] geld niet bestaat. Bij elk rendement zal een risico behoren en hoge rendementen gaan gepaard met hoge risico's. Stelregel, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, blijf er dan ver van weg. De spaarrente op dit […]
[…] risicomanagement bestaat uit verschillende […]